Eszter, Eliza
EUR 380,90 Ft
USD 354,86 Ft
14 °C
24 °C

Káosz nélkül zajlik a Lufthansa-sztrájk

2014.04.02. 21:36
Járatok százai maradtak ki, de nem volt nagyobb torlódás a németországi repülőtereken szerdán, a Lufthansa-pilóták sztrájkjának első napján.

A német légitársaság utasainak többségét időben értesítették a sztrájkról, a német repülőtereken így tömeg helyett a megszokottnál jóval kevesebben fordultak meg szerdán, és nem volt fennakadás a közlekedésben.

A pilóták szakszervezete (VC) közölte, hogy csütörtökön sem veszik fel a munkát és új ajánlatot várnak a munkaadótól. A Lufthansa vezetése azt közölte, hogy csak a sztrájk végeztével hajlandó folytatni a tárgyalást.

Az elvileg péntek estig tartó munkabeszüntetés miatt összesen 3800 - köztük több mint 50 budapesti - járatot töröltek a Lufthansa és a társasághoz tartozó Germanwings menetrendjéből.

Legutóbb 2010-ben volt a Lufthansánál pilótasztrájk, akkor az 5400 pilótát képviselő VC négynapos munkabeszüntetést hirdetett meg, de az első nap után leállította az akciót.

Nyugdíjügyben lesznek csatározások

A szakszervezet most 10 százalékos fizetésemelést és a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerének reformját követeli. A társaság két lépcsőben összesen 5,2 százalékos bérfejlesztést és egységesen 2 ezer eurós fizetésemelést ajánl.

Szakértők szerint a fizetésekről viszonylag hamar meg lehet állapodni, de a korkedvezményes nyugdíj ügyében nem látszanak a megállapodás körvonalai. Eddig a pilóták 55 éves koruktól nyugállományba vonulhattak, és a munkaadó a fizetésük 60 százalékának megfelelő járandóságot biztosított a nyugdíjkorhatár, vagyis a 63. év betöltéséig. A Lufthansa 55 évről fokozatosan 60 évre emelné a korkedvezményes nyugdíj határát, amit a pilóták elleneznek.

A kezdő pilóták fizetése a társaságnál jelenleg havi 6500 euró körül mozog, a tapasztaltabbak pedig több mint 20 ezer eurót keresnek havonta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás