Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Nem örültek az EBESZ-nek Harkivban

2014.04.02. 22:15 Módosítva: 2014.04.02. 22:22
A kelet-ukrajnai város oroszajkú lakói szerint az EBESZ kettős mércét alkalmaz.

Hűvös fogadtatásban részesült az Európai Biztonsági és EgyüttműködésiSzervezet (EBESZ) megfigyelő missziójának vezetője szerdán a többségében orosz ajkú kelet-ukrajnai városában, Harkivban. A tüntetők egy csoportja "kettős mérce" alkalmazásával vádolta az európai szervezetet.

Az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint Adam Kobieracki éppen egy sajtóértekezleten beszélt, amikor tiltakozók egy kisebb csoportja félbeszakította. A csoport egyik tagja felolvasott egy szöveget, amelynek szerzői "kettős mérce" alkalmazásával vádolták meg az EBESZ-t, és azt is felrótták a szervezetnek, hogy "a fasizmust és a nácizmust propagálják Ukrajnában" és "elismerik Kijev illegitim hatóságait".

Kobieracki sajtóértekezletén hangsúlyozta: "Nem kémek, hanem barátok vagyunk". Leszögezte: az EBESZ-missziónak az a feladata, hogy lehetőleg minden érintett felet meghallgasson.

Mivel a jelenlegi válság körülményei között a társadalom rendkívüli mértékben megosztott, nem lesz könnyű pártatlan és objektív jelentést készíteni - mondta a diplomata.

Akár 500 megfigyelő is érkezhet

Az EBESZ megfigyelő missziójának kiküldéséről a minap született döntés Bécsben. A kéthetes konzultációk után hozott határozat értelmében először száz megfigyelőt küldenek ki hat hónapi időtartamra. Ők Ukrajna valamennyi régióját felkeresnék, a Krím kivételével.

A misszió létszámát akár 500 főre is kibővíthetnék, és mandátumát további hat hónapra meghosszabbíthatnák, ha az EBESZ állandó tanácsa Ukrajna kérésére így dönt.

A tervek szerint tíz ukrán városban nyitnának irodákat a megfigyelői misszió számára, mégpedig Herszonban, Odesszában, Lembergben (Lviv), Ivano-Frankivszkban, Harkivban, Donyeckben, Dnyipropetrovszkban, Csernyivciben, Luhanszkban és Kijevben. A megfigyelők információkat fognak gyűjteni és jelentéseket készítenek majd a biztonsági helyzetről, rögzítik és jelentik az esetleges incidenseket, beleértve az EBESZ alapelveinek és vállalásainak vélelmezett megsértéseit.

Figyelemmel kísérik az emberi jogi helyzetet az országban, ezen belül a nemzeti kisebbségek jogainak betartását. Feladatuk továbbá a párbeszéd előmozdítása a helyzet normalizálásának céljából.  • Vennék
  • Bankszámla