Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Az oroszok hazarendelték főképviselőjüket a NATO-ból

2014.04.03. 20:31

Az orosz védelmi minisztérium konzultációra hazarendelte főképviselőjét a NATO brüsszeli központjából, mivel az atlanti szervezet úgy döntött,hogy az ukrajnai események miatt felfüggesztenek minden gyakorlati, polgári és katonai együttműködést Oroszországgal. Ezt az orosz tárca helyettes vezetője jelentette be csütörtökön Moszkvában - írja az MTI.

Anatolij Antonov hozzátette: bár nem Moszkva döntött úgy, hogy "mesterségesen felfújja" a problémát, nem látnak lehetőséget arra, hogy a NATO-val a szokásos módon folytassák az együttműködést.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes azt is nehezményezte, hogy Anders Fogh Rasmussen, a NATO, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára ismét "szembenállást eredményező kijelentéseket" tett Moszkvával kapcsolatosan. Antonov közölte, hogy a NATO lépései és a szervezet katonai erejének szerinte nem kiprovokált növelése Kelet-Európában, az orosz határok közvetlen közelében, nem járul hozzá a feszültség csökkenéséhez a régióban.

Bekebelezték

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének külügyminiszterei keddi döntésüket azzal indokolták, hogy Oroszország bekebelezte a Krím félsziget. Elítélték Oroszország jogellenes ukrajnai katonai beavatkozását, és azt, hogy Moszkva megsértette Ukrajna szuverenitását, területi épségét. A külügyminiszterek úgy vélték, hogy Oroszország lépése súlyosan ártott az elmúlt két évtizedben kiépített NATO-orosz partnerségi bizalmi viszonynak.

Brüsszel ugyanakkor hajlandó fenntartani a politikai párbeszédet Moszkvával, hogy az ukrajnai válsággal kapcsolatos véleménycsere folyamatos maradjon.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását záró sajtótájékoztatóján úgy vélte, Moszkva arra törekszik, hogy helyreállítsa az orosz befolyási övezetet a volt szovjet térségben. Az atlanti szövetség főtitkára aggódott az ukrán határ menti orosz csapatösszevonások miatt.

A WTO-nál eljárás indul

Hamarosan a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményez eljárást Oroszország ellen az Európai Unió (EU), mert Oroszország korlátozta az uniós sertéshús exportját. Brüsszel álláspontja szerint a teljes EU-ra kiterjedő exporttilalommal Oroszország túlreagálja, hogy Litvániában afrikai sertésinfluenzával fertőzött állatokat találtak januárban.

Több uniós tisztviselő szerint Oroszország csak kifogásokat keres, és valójában azért akarja büntetni az EU-t, mert összetűzésbe kerültek Ukrajna kapcsán.

John Clancy az EU kereskedelemügyi szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy több hónapnyi tárgyalás után az EU-nak nincs más választása, mint jogi eljárást kezdeményeznie Oroszország ellen a WTO-nál.  • Vennék
  • Hírek