Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Az ukrán ügyészség szerint Janukovics adott tűzparancsot

2014.04.03. 06:59

Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő személyesen adott parancsot arra február 20-án, hogy a biztonsági erők nyissanak tüzet a kijevi tüntetőkre - közölte az ukrán főügyészség sajtószolgálata Oleh Mahnickij főügyészre hivatkozva.

A főügyész jelentése szerint Janukovics saját hivatalán, a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton (SZBU) keresztül adott ilyen utasítást.

A nyomozásnál fény derült arra, hogy tüntetőkre a Berkut nevű belügyi rohamegység fegyveresei lőttek az Ukrajna szálloda tetejéről. Tovább folyik a vizsgálat arról, hogy más kijevi épületek tetejéről is a tüntető tömegbe lőttek-e.

A Berkut létrejötte óta az osztag tagjai használhatnak lőfegyvereket, így mesterlövész-puskákat is. Az UNIAN hírügynökség szerint már őrizetbe vették az új hatalom által feloszlatott Berkut három volt tagját, illetve további hatot kihallgatnak a hatóságok. Várhatóan az utóbbiakat is gyanúsítottaknak fogja minősíteni az ügyészség, illetve kihallgat még négy kommandóst, akiknek feltehetően ugyancsak közük volt a kijevi Majdanon történt orvtámadásokhoz.

Az ügyészség tájékoztatása szerint vizsgálják azokat az információkat is, amelyek szerint a tüntetők meggyilkolásához köze volt az SZBU alárendeltségében lévő Alfa-osztagnak is.

Az ügyészségközleménye szerint a főügyészség korábbi vezetése megsemmisített minden dokumentumot és bizonyítékot, ezért az ügyészségnek újra fel kellett térképeznie a február 20-i események hátterét és körülményeit.

A Viktor Janukovics elnök elleni kijevi zavargások végnapjaiban, február 20-án a kormány és a rendszerellenes tüntetők is arról adtak hírt, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget. Továbbra sem tudni pontosan, hogy a lesből támadó fegyveresek pontosan hány ember életét oltották ki. Ukrajna új Nyugat-barát vezetése március elején tényfeltáró parlamenti bizottság felállítását kezdeményezte az orvlövészek által elkövetett gyilkosságok kivizsgálására.

Az összecsapásokban életüket vesztett tüntetők holttestei egy Kijev központjában kialakított ideiglenes kórházban, 2014. február 20-án.
Az összecsapásokban életüket vesztett tüntetők holttestei egy Kijev központjában kialakított ideiglenes kórházban, 2014. február 20-án.
Fotó: Piero Quaranta

Az új ukrán vezetés Andrij Parubijt, a Majdanon (Kijev főterén) szervezett önvédelmi egységek korábbi parancsnokát akarta megbízni a bizottság vezetésével. Parubij a Haza párt (Batykivscsina) politikusa, akit az új kijevi hatalom a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) vezetésével bízott meg. Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezetője ugyanakkor egy orosz tévének nyilatkozva azt állította, hogy a Parubij által ellenőrzött épületből lőttek a tüntetőkre és a rendőrökre a februári események idején.

Hennagyij Moszkal, az ukrán parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője február végén azt mondta, hogy egy krími különleges osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport