Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Koreába érkezett a külügy delegációja

2014.04.08. 13:01 Módosítva: 2014-04-08 16:49:44

Magyarországnak az Észak-Koreába is akkreditált szöuli nagykövete megbízólevél-átadásához kapcsolódó főosztályvezetői szintű külügyi konzultációt tartottak Phenjanban, a látogatás illeszkedik az Európai Unió diplomáciai aktivitásához, közölte a Külügyminisztérium, miután megírtuk, hogy az észak-koreai állami hírügynökség szűkszavú közleménye szerint hétfőn az észak-koreai fővárosba érkezett a Külügyminisztérium hivatalos küldöttsége    Jakab Péter főosztályvezetővel az élén. Sem a minisztérium honlapja, sem az MTI nem számolt be előre az útról.

A külügy közleménye szerint a látogatáson a felek áttekintették a két ország kapcsolatait.

Ez a külügyi konzultáció nem befolyásolja Magyarország elkötelezettségét a nemzetközi közösség, az ENSZ és az Európai Unió által elfogadott határozatok és szankciók maradéktalan betartásában

– emelték ki.

Szerintük a találkozó illeszkedik az EU diplomáciai aktivitásához, hozzájárul a diplomáciai csatornák nyitva tartásához. Ennek célja a Korea-közi megbékélési folyamat előmozdítása, az észak-koreai nukleáris kérdés rendezése, valamint Észak-Korea bevonása a nemzetközi együttműködésekbe és ösztönzése a reformokra. Így Magyarország is aktívan hozzájárulhat az EU Korea-politikájának alakításához, írták.

Több európai uniós tagállammal ellentétben Magyarország nem tart fenn állandó külképviseletet Észak-Koreában, ezért az országnak a diplomáciai céljai elérésére és a tájékozódásra a külügyi konzultáció ad lehetőséget, áll a közleményben.

A Hvg.hu külügyi forrásból már a közlemény előtt megírta, hogy Magyarország szöuli nagykövete, aki egyben az észak-koreai ügyekért is felelős, évente egyszer felkeresi Phenjant. A mostani látogatásra azért volt szükség, mert Csaba Gábor személyében új dél-koreai nagykövetünk lett, az akkreditációs levelet adja át Phenjanban a magyar delegáció.

Még 15 éve is volt magyar nagykövetség Phenjanban

Magyarország és Észak-Korea között 1948 óta van diplomáciai kapcsolat, aminek intenzitása 1956 után csökkent, de nem szakadtak meg a kapcsolatok, mondta Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője.

Az elhidegülés 1989-től következett, akkor a nagyköveti szintű kapcsolat lecsökkent ügyvivői szintűre. Észak-Korea azért döntött erről, mert Magyarország 1989 februárjában a szocialista országok közül elsőként vette fel a diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával. Egy évvel korábban pedig Magyarország – a KNDK tiltakozása ellenére – részt vett a szöuli olimpián, valamint állandó képviseletet nyitott a félsziget déli részén.

Ilyen formában még tíz évig működött a magyar nagykövetség Phenjanban. 1999-ben Magyarország többek között pénzügyi nehézségekre hivatkozva felfüggesztette a phenjani nagykövetség működését, és a viszonosság elve alapján akkor szűnt meg az észak-koreai nagykövetség is Budapesten.

1999-től először a pekingi magyar nagykövetség vette át az észak-koreai képviselet ellátását is, majd az elmúlt évektől ez átkerült a szöuli nagykövetséghez. Csoma szerint ez nem különleges eset, több olyan EU-s ország is van, aki Szöulból akkreditálja nagykövetét Phenjanba is. Másoknak, például Németországnak és Svédországnak van nagykövetsége az észak-koreai fővárosban.

A magyar-észak-koreai viszonyban a phenjani nagykövetség hiánya ellenére évente, kétévente egyszer formális látogatást tesznek a szöuli követség munkatársai az északi fővárosba, míg Észak-Korea bécsi nagykövetségéről is időről időre érkezik delegáció Budapestre.