Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Jön a Teletubbies az észak-koreai tévékbe

2014.04.09. 17:10

Hamarosan sugározni fogja az észak-koreai állami tévé a BBC néhány klasszikus sorozatát, például a Doctor Who-t, a Top Geart és a Teletubbies-t – írja a Quartz. A BBC egyelőre nem kommentálta a hírt, de azt lehet tudni, hogy már január óta tárgyaltak a diktatúrával.

A sorozatot újdonságot fognak jelenteni az állam által irányított médiában, a lépés ugyanakkor nem a nyitás, hanem sokkal inkább annak a jele, hogy a diktatúra vezetői nem tudnak mit kezdeni az országba csempészett filmekkel és sorozatokkal.

Idén voltak már hírek arról, hogy a rendőrség időről-időre házkutatásokat tartott, hogy lefüleljék a csempészett DVD-ket. Tavaly nyolcvan embert végeztek ki, amiért dél-koreai műsorokat néztek, viszont ennek ellenére egyre többen mernek külföldi filmeket és műsorokat csempészni az országba, hogy a fekete piacon értékesítsék őket.

A Quartz szerint így a BBC-vel kötött megállapodással a rezsim csak megpróbálja visszaédesgetni az észak-koreaiakat az állami tévé elé. Az viszont kérdéses, hogy ezzel mit fognak elérni, hiszen egy kutatás szerint a külföldi műsorokat nézők inkább csak jobban megkérdőjelezték a külső világot ábrázoló filmek láttán azt, hogy tényleg a rezsim által felfestett szocialista paradicsomban élnek-e.

Kim Dzsongunt újraválasztották

Szerdán az ország legfontosabb döntéshozó testületének, a nemzetvédelmi bizottságnak az élére választották meg újra a diktátort.  A bizottság a diktatórikus berendezkedésű ország legfontosabb döntéshozó testülete, amelyet két évvel ezelőtt, apja, Kim Dzsongil halála után foglalt el a 31 év körüli vezető. (Pontos életkora nem ismert.) Phenjan szerint a Nyugat által csak látszatparlamentnek tartott legfelsőbb népi gyűlés döntése Kim újraválasztásáról az egész nép akaratát tükrözi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!