Kornélia
-1 °C
15 °C

Tengeralattjáró-drónnal keresik a maláj gépet

2014.04.14. 08:25

Tengeralattjáró-drónt küldenek az Indiai-óceán fenekére azon a területen, ahol a több mint egy hónapja eltűnt maláj gépet keresik. A Bluefin-21 nevű gép 3D térképet készít az óceán fenekének arról a részéről, ahol feltehetően a gép fekete dobozának a jeleit fogták be a múlt héten, írja a BBC.

A szakértőket aggasztja, hogy a jeleket április 8. óta nem észlelték, ami arra utalhat, hogy lemerültek az akkumulátorai. A keresési műveleteket vezető parancsnok, Marshall Houston vezérezredes ezért is döntött úgy, hogy ideje mélyen a víz alatt is keresni a gépet.

Az ötméteres Bluefin-21 a múlt héten fogott jelek által határolt területen fogja keresni a gépet. Az eddig a területet kutató ausztrál hadihajó, ami először érzékelte a pulzáló jeleket, visszatér a kikötőbe.

A Bluefin-21-el végzett kutatás egy hosszú folyamat lesz, amely nem is biztos, hogy eredménnyel jár – figyelmeztetett Houston. A tengeralattjáró 24 órás műszakokban fog dolgozni: 16 órát tölt majd a víz alatt, négy óra szükséges a lesüllyedéshez és a fölemelkedéshez, és további négy órát vesz majd igénybe, hogy letöltsék róla az adatokat.

A MH370-es számú járat március 8-án indult útnak Kuala Lumpurból Pekingbe, de a Dél-kínai-tenger felett elvesztették vele a kapcsolatot.  A maláj hatóságok végül többhetes keresés után megállapították, hogy a repülő az Indiai-óceán déli részén, több ezer kilométerre az eredeti útvonalától valószínűleg az óceánba zuhant. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a gép miért tért le az eredeti útvonaláról.