Felborult komp: letartóztatják a kapitányt

2014.04.18. 06:46

Már 28-ra emelkedett a halottak száma, de még 268 holttest lehet a szerdán felborult dél-koreai komp gyomrában. A Reuters által megkérdezett szakértők a hajóbaleset után 48 órával már nem számítanak további túlélőkre. a tenger vize csak 12-15 fokos, ami ennyi idő alatt garantált kihűlést jelent a nagyrészt víz alatt álló hajóbelsőben tartózkodók számára.

Éjjel elterjedtek olyan hírek, miszerint a parti őrség búvárai behatoltak a hajótestbe, ezt azonban gyorsan cáfolták – mint ahogy azt is, hogy a hajó teljesen elsüllyedt volna. Csütörtökön az egyik diák apja azt bizonygatta: fiától sms-t kapott, lehetetlen, hogy ne lenne életben.

Biztos, ami biztos, az egyik mentőcsapat levegőt pumpált be az étkezőbe, ahová a legtöbben szorulhattak.

A főleg középiskolás diákokat szállító komp magyar idő szerint szerda hajnalban borult fel, miközben a népszerű kirándulóhelynek számító Csedzsu szigetére tartott. A tucatnyi helikopter bevetésével azonnal meginduló mentésben 179 embert sikerült kimenteni. A katasztrófa okát egyelőre nem tudni, az idő jó volt, a hullámzás enyhe. Egy túlélő azonban nagy csattanásról számolt be, ez alapján a hatóságok zátonyra gyanakodnak.

A legénység felelősségének firtatása is megkezdődött. Úgy tudni, hogy a baleset pillanatában a kapitány nem tartózkodott a hídon, a kormányt a harmadtiszt kezelte – ez azonban bevett gyakorlatnak számít egy hosszabb úton. Ami aggályosabb, hogy több túlélő elmondása szerint miközben a kapitány és a legénység pár tagja menekülőre fogták, az utasoknak azt az utasítást adták, maradjanak a helyükön. A hatóságok a hajó műszaki állapotát is vizsgálják, bár a korábbi kötelező ellenőrzéseken nem volt semmi probléma.

A hajó 69 éves kapitánya és a hajótársaság egyaránt bocsánatot kért a baleset miatt, de a felelősséget még senki nem vállalta magára. Szintén pénteken azonban a dél-koreai hatóságok kiadták a parancsot a kapitány és a személyzet két tagja ellen, ami azt valószínűsíti, hogy súlyos etikai vagy szakmai vétség állhat a háttérben. 

Az elmúlt 21 év legnagyobb dél-koreai hajószerencsétlenségével kapcsolatban rengeteg elmélet kering. A teljesen érthető gyász és megdöbbenés mellett óriási a hisztéria is, amihez hozzájárulhat az is, hogy a felmerült híresztelések egy részét a hatóságok nem cáfolták.   • Hírek
  • Hírek