Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Lövöldözés Szlovjanszkban: 4 halott

2014.04.20. 09:35 Módosítva: 2014.04.20. 15:49

Három oroszbarát aktivista és egy rájuk támadó fegyveres meghalt vasárnap kora reggel egy lövöldözésben a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében - írja egy helyi illetékesre hivatkozva az MTI. Az orosz állami tv tudósítója öt halottról tud, háromról az oroszbarát, kettőről a másik oldalon.

Az önjelölt helyi vezetők nem sokkal később kérték Moszkvát, hogy vonuljon be Ukrajnába a védelmükben.

Húsz támadóról beszélnek

A támadás egy ellenőrzőpontnál történt, amelyet oroszbarát aktivisták emeltek Bilbaszivka faluban, néhány kilométerre Szlovjanszk városától, amelyet teljes mértékben az oroszbarát erők ellenőriznek. "Négy autó érkezett útzárunkhoz hajnali egy óra tájban. Ellenőrizni akartuk őket, erre automata fegyverekből tüzet nyitottak ránk" - mondta az AFP hírügynökségnek egy csuklyás oroszbarát aktivista, a húszéves Vlagyimir.

"A támadók körülbelül húszan voltak. Gyorsan erősítés érkezett ellenőrzőpontunkhoz, és a támadók távoztak. Nem tudom, volt-e halottjuk, de ha igen, akkor magukkal vitték." Vlagyimir közlése szerint az ő soraikban három halott és négy sebesült volt.

A Rosszija 24 orosz állami tv szlovjanszki tudósítóját idézve arról számolt be, hogy az incidensnek öt halottja van, három oroszbarát és kettő a támadó fegyveresek közül. A város önjelölt polgármestere, aki az oroszbarát szeparatistákat támogatja, csak annyit mondott Szlovjanszban a Reuters tévéstábjának, hogy éjszaka volt egy összecsapás, és annak áldozatai voltak.

Az orosz külügyminisztérium provokációnak minősítette az esetet, és közleményében szólította fel Kijevet a genfi négyoldalú megállapodás betartására. Az állásfoglalás szerint Moszkvát felháborította "a felbérelt fegyveresek provokációja", amely "arról tanúskodik, hogy a kijevi hatalom nem akarja megfékezni és lefegyverezni a nacionalistákat és a szélsőségeseket". Az orosz külügyminisztérium szerint a szélsőségesen radikális ukrán Jobboldali Szektor fegyveresei sértették meg a húsvéti fegyverszünetet.

Behívták az oroszokat

Vjacseszlav Ponomarjov, a Donyeck megyei település úgynevezett népi polgármestere és önvédelmi csapatának (népi milíciájának) vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: Oroszország vezetéséhez fordult azzal a kéréssel, hogy vonultasson be békefenntartó erőt a kelet-ukrajnai régióba.

A szlovjanszki önkéntesek vezetője a Ria Novosztyinak azt mondta, hogy a várost az ukrán szélsőségesen nacionalista Jobboldali Szektor ostromolja.

 Elfoglalták Szlovjanszkot

A kelet-ukrajnai Szlovjanszkban a városháza, a rendőrség és a titkosszolgálat központja helyi oroszbarát aktivisták kezébe került. Őket önvédelmi csoportoknak nevezett fegyveresek támogatják, de Kijev és a nyugatiak szerint ezek az orosz hadsereg különleges elit egységei.

A kijevi kormány a múlt héten indított műveletet az oroszbarát erők lefegyverzésére és az elfoglalt épületek szabaddá tételére. Az akció szervezetlennek bizonyult, és eddig nem járt sikerrel.

A templomokban is az ukrán válság a téma

Amerika katonákat telepít Lengyelországba

Amerika szárazföldi csapatokat telepít Lengyelországba a kialakult ukrajnai helyzet miatt. A megállapodásról - amely a kelet-közép-európai NATO-jelenlét bővítésének része - Tomasz Siemoniak, lengyel védelmi miniszter beszélt, miután találkozott amerikai kollégájával, Chuck Hagelel a Pentagonban csütörtökön, írja a washingtonpost.com.

Philip Breedlove, a NATO európai erőinek főparancsnoka április elején beszélt egy interjúban arról, hogy az ukrán határ menti orosz katonai fenyegetés elhárítására amerikai csapatokat telepítenek a NATO azon kelet-európai tagállamaiba, amelyek fenyegetve érzik magukat. Azt nyilatkozta, hogy légi, tengeri és szárazföldi intézkedéseket egyaránt magában foglaló csomagterven dolgozik, amely kifejezetten védelmi jellegű.

Kirill moszkvai és Filaret kijevi pátriárka is kitért az ukrán válságra húsvéti üzenetében. "Különösen imádkoznunk kell ma Oroszország és Ukrajna népeiért, hogy fivéreink és nővéreink fejében és szívében a béke diadalmaskodjon" - mondta Kirill moszkvai pátriárka. Imára hívott fel azért is, hogy "senki se pusztíthassa el a Szent Oroszországot".

"Noha Ukrajna külföld számunkra, de szellemileg és történelmileg sosem volt az" - jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a válság ellenére az ország továbbra is az ortodox kereszténység része. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajnában legitim módon zajlik le majd az elnökválasztás és hogy "végrehajtják azokat a módosításokat az alkotmányon, amelyeket a nép ma kíván". Oroszországnak érdeke, hogy az Ukrajnához fűződő "elveszett kötelékek" és az együttműködés újra helyreálljanak.

Filaret kijevi pátriárka, a Moszkvai Patriarkátus fennhatóságát el nem ismerő önálló ukrán ortodox egyház vezetője ugyancsak szombaton közzétett húsvéti üzenetében arról beszélt, hogy az orosz "ellenség", amely "agressziót követett el" Ukrajna ellen, nem győzhet.

"Az az ország, amely garantálta területi sérthetetlenségünket, agressziót követett el. Isten nem állhat a rossz oldalon, ezért van, hogy az ukrán nép ellensége bukásra van ítélve" - jelentette ki. "Isten segítsen bennünket, hogy Ukrajna feltámadjon" - hangoztatta Filaret pátriárka, akinek a vezetése alatt álló ukrajnai ortodox egyház Ukrajna függetlenné válása után szakadt ki a Moszkvai Patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyházból.