Nem keresik tovább a lavina áltozatait az Everesten

2014.04.20. 07:58 Módosítva: 2014.04.20. 16:24

Újabb, már a tizenharmadik holttestre leltek a mentőalakulatok a Mount Everest hó- és jégrétege alatt, ahol pénteken lavina sodorta el serpa hegyi vezetők egy csoportját - írja az MTI.

A keresést vasárnapig folytatták, majd bejelentették: befejezik a keresést, mert nem tudták megállapítani, hol lehetnek a holttestek, és a hóban nehéz lenne a nyomukra bukkanni. A pénteki katasztrófát kilenc ember élte túl.

A keresést nehezítette a frissen hullott hó, és további mászóeszközök is szükségessé váltak. Serpák mellett helikopterek is keresték a még meg nem talált három vezetőt, de illetékesek szerint nincs remény arra, hogy még életben lennének.

A hegymászók megegyeztek, hogy négy napra felfüggesztik a csúcstámadásokat a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén, amelyről több expedíció is levonul a legalább 13 emberéletet követelő tragédia miatt.

Hegymászók szerint a tragédiát jéglavina, nem pedig a gyakrabban előforduló hólavina okozta. Lakóház méretű jégtömbök szakadtak le.

Jéglavina volt

A lavina mintegy 5800 méteres magasságban zúdult le a hegy nepáli oldalán, azon a területen, amelyet "pattogatottkukorica-földnek" (popcorn field) hívnak, a Kumbu gleccserhez vezető részen. Bár viszonylag alacsonyan fekszik, a hegymászók szerint ez az az egyik legveszélyesebb része a Mount Everestnek.

Elizabeth Hawley, a nepáli hegymászás szakértője szerint a világ legmagasabb csúcsánál ez volt eddig a legtöbb halálos áldozatot követelő baleset. Tizennyolc évvel ezelőtt, 1996-ban két különböző csoport nyolc embere halt meg csúcshódítás közben.

Klein Dávid a hegy másik oldalán mászik

Életét vesztette Klein Dávid expedíciójának szirdárja (a serpák főnöke), Mingmának az édesapja is. „Egy órával ezelőtt még vidám hangulatban forgattam vele, most azonban magába roskadt a rossz hírtől" – írta pénteken Fiantok Dániel kollégánk, aki a Spar Everest Expedícióval az alaptáborban tartózkodott. Tudósítónk úgy tudja, a velük tartózkodó serpák közül többeknek is hozzátartozója veszett oda a lavinában. Klein Dávid expedíciója nem itt, hanem a hegy másik oldalán zajlik, ezért mászása zavartalanul folyik tovább.