Vendel
6 °C
20 °C

Koreai kompbaleset: Az elnök egy gyilkoshoz hasonlította a kapitányt

2014.04.21. 09:27

"Érthetetlennek és gyilkossághoz hasonlónak" nevezte hétfőn az elsüllyedt dél-koreai komp kapitányának és legénysége néhány tagjának viselkedését − a több száz utas és a hajó sorsára hagyása − Pak Gun Hje, az ország elnöke. Pak azt is elismerte, hogy komoly gondok voltak a közvetlenül a katasztrófa után tett kormányzati intézkedésekkel, írja az MTI.

A kompbaleset ügyében eljáró hatóság pénteken letartóztatási parancsot adott ki a hajó kapitánya és a legénység két tagja ellen. Hétfőn a hatóságok őrizetbe vették a legénység további tagjait, három tisztet és egy gépszerelőt. Gondatlansággal, a mentéssel és a segélynyújtással kapcsolatos szabályok megsértésével vádolják őket.

A mentők közben újabb holttestet találtak, így a halálos áldozatok száma 80-ra emelkedett. Kétszáznegyven utast még mindig nem találnak. A katasztrófát több mint 170-en élték túl. A mentésben búvárok százai vesznek részt, nagyon nehéz körülmények között: az erős tengeráram és a rossz látási körülmények között nem tudják megközelíteni a hajó azon részét, ahol a legtöbb utast sejtik.

A szerdai katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni, de egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, és e manőver nyomán felborult és elsüllyedt. A gyanú szerint a kapitány egy kevésbé tapasztalt tengerészre bízta a hajó irányítását, és ráadásul felügyelet nélkül magára hagyta a hajóhídon.

A hajó 69 éves kapitánya és a hajótársaság egyaránt bocsánatot kért a baleset miatt, de a felelősséget még senki nem vállalta magára.