Judit
2 °C
7 °C

Észak-Korea lebuzizta az ENSZ-vizsgálat vezetőjét

2014.04.22. 23:47 Módosítva: 2014-04-22 23:48:18
Észak-Korea szerint azért hülyeség az emberi jogok sorozatos és brutális megsértéséről szóló ENSZ-jelentés, mert a vizsgálóbizottságot egy homoszexuális vezette.

Az észak-koreai állami hírügynökség azzal utasította vissza az ENSZ emberiség ellenes bűncselekményeket vizsgáló jelentését, hogy a vizsgálatot egy meleg férfi vezette, írja a The Washington Post.

A diktatúra állami hírügynökségének cikkében brutális homofób megjegyzésekkel ment neki a több mint 70 éves ausztrál nyugalmazott bírónak, Michael Kirbynek. Undorító öreg kéjencnek nevezték, akinek egyébként sem lenne szabad foglalkoznia emberi jogokkal. A teljes cikk az észak-koreai hírügynökség oldalán található, de az NKNews oldalán angolul is olvasható.

A homofób inzultálás még Észak-Koreától is ritka; a KCNA online működése óta most először használta a homoszexuális kifejezést. Hivatalosan nem is létezik a a jelenség Észak-Koreában, így törvényekkel sem tiltják.

Az ENSZ jelentésében kínzásról, rabszolgaságról, szexuális erőszakról és kemény politikai elnyomásról számolt be, és a nemzetközi törvényszékhez való fordulást sürgette. Észak-Korea tagadta, hogy elkövettek volna emberiség ellenes bűncselekményeket, és visszautasította, hogy részt vegyen a vizsgálatban. 

Észak-Koreában az állam totális ellenőrzése alatt álló média egyébként előszeretettel gúnyolódik a külföldi politikusokon, a dél-koreai miniszterelnöknőt például gyakran egyszerűen kurvának nevezik, Hillary Clintont pedig szeretik szellemi fogyatékosnak beállítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?