Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Elszabadult az erőszak Rio de Janeiróban

2014.04.23. 06:46

Heves összecsapásokba torkollott egy rendőrség elleni tüntetés Rio de Janeiróban, a hatóságok egy tüntetőt halálosan megsebesítettek – írja az MTI.

A nagyváros Copacabana negyedében a rendőri erőszak ellen demonstráltak tüntetők, akik egy nyomornegyedben megölt táncos miatt vonultak az utcára. A férfi halálának körülményei a hatóságok szerint egyelőre tisztázatlanok, a sajtó szerint a táncost kábítószer-kereskedőnek nézték a biztonsági erők, és végeztek vele. A 26 éves Douglas Rafael da Silva testét családja szerint sebek borították. A rendőrség azt állítja, a halálát okozó sérülések egy esésből adódóan is keletkezhettek.

Az eset miatt helyi idő szerint kedden tartott tüntetés heves összecsapásokba torkollott, a rendőrök megsebesítettek egy fiatal férfit. A 30 év körüli tüntetőt fejbe lőtték, a kórházba szállítást követően meghalt. A BBC szerint a tüntetéseken egy 12 éves fiú is megsérült.

Az AFP francia hírügynökség helyi jelentése szerint a demonstrálók égő gumiabroncsokból barikádokat emeltek a turisták körében közkedvelt Copacabana környékén, két sugárutat le kellett zárni. A BBC azt írja, a tüntetők több autót felgyújtottak, és egy rendőrőrsöt is megtámadtak.

A rendőrség a hat hét múlva kezdődő labdarúgó világbajnokság közeledtével a korábbinál is keményebben lép fel bűnözőkkel és a kábítószerbandákkal szemben a Rio de Janeiró-i nyomornegyedekben. Az MTI azt írja: az akciókban már több vétlen ember is életét vesztette. Az Amnesty International szerint Brazíliában évente nagyjából kétezren esnek a rendőri erőszak áldozatául.