Teréz
1 °C
14 °C

Kivonulhat az ENSZ Szomáliából

2014.04.23. 10:00

Kivonulhatnak Szomáliából az ENSZ helyi hivatalának munkatársai, illetve a más külföldi képviseleteken dolgozó diplomaták, ha nem szűnnek meg az ellenük irányuló támadások – jelentette ki a világszervezet szomáliai hivatalának vezetője.

Nicholas Kay erről kedden beszélt Washingtonban, a Béke Intézetben. Hangsúlyozta, a jelentős veszteségeket okozó támadások arra kényszeríthetik a nemzetközi közösség tisztviselőit, hogy elhagyják a polgárháború sújtotta afrikai országot, vagy csökkentsék a képviseleteken dolgozók számát a fővárosban, Mogadishuban – írja az MTI.

Kiemelte, léteznek forgatókönyvek arra, hogy ha további jelentős veszteségeket szenvednek el, akkor annak „stratégiai hatása” lesz ottani képviseletükre.

Nyugati diplomaták azt követően fokozták kapcsolataikat Szomáliával, hogy ott a polgárjogi aktivista Hasszán Sejk Mohamudot választották meg elnöknek 2012 szeptemberében. Akkoriban a Nyugat óvatosan azt vélelmezte, hogy javul a biztonsági helyzet az országban, és a Mohamud által vezetett kormány megteremti az állam stabilitását, illetve kiűzi az al-Shabaab szélsőséges iszlamista szervezetet Mogadishuból.