Kornélia
-1 °C
15 °C

Évekbe telik a maláj gépet meglelni

2014.04.25. 11:25

Semmi nyomát nem találták az Indiai-óceánban márciusban eltűnt utasszállítónak, így kiterjesztik a gép roncsai után folytatott mélytengeri kutatást.

A keresést koordináló ausztráliai központ pénteken közölte, hogy a kutatást második hete folytató Bluefin-21 robot-tengeralattjáró 95 százalékban elvégezte már az Ausztráliától nyugatra lévő, 310 négyzetkilométernyi tengerfenék letapogatását, 4500 méter mélységben, de semmi említésre méltót nem talált – írta az MTI.

A központ közlése szerint, ha a munka befejeztével semmit sem találnak, akkor az eddigi körrel szomszédos térségben folytatják majd a kutatást, s az újabb célterületet napokon belül kijelölik.

A munkálatokban részt vevő kínai, ausztrál, amerikai, malajziai szakemberek szerint évekbe is telhet, mire kézzelfogható bizonyítékot találnak arra, hogy a Boeing 777-200-as gép, fedélzetén 239 emberrel valóban az óceánba veszett. A fekete dobozok akkumulátorai mostanra lemerültek, így jeleket már nem adnak, ezek hiányában még reménytelenebb felkutatásuk.

Hivatalosan még megkerülhet

Malajzia miniszterelnöke a CNN-nek elmondta, hogy a jövő héten előzetes jelentést adnak ki a Malaysia Airlines Boeing 777-esének eltűnéséről. A jelentést már megküldték az ENSZ légügyi szervezetének, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek.

Nadzsib Razak miniszterelnök a CNN-nek azt is elmondta, hogy a kormány még nem áll készen arra, hogy egyértelműen bejelentse a gép elvesztését. Szerinte figyelembe kell venniük a hozzátartozók érzéseit, közülük többen pedig nyilvánosan kijelentették, nem fogadják el, hogy a gép az óceánba veszett, amíg nincs erről kézzel fogható bizonyíték.