Előd
9 °C
17 °C

Kompbaleset: hiába vették fel a mellényt az iskoláslányok

2014.04.26. 00:23 Módosítva: 2014.04.26. 08:11

Pénteken 48 iskoláslány holttestére bukkantak a búvárok a Dél-Korea partjainál április 16-án elsüllyedt komp egyik nagyobb kabinjában -írja a CNN. A jelekből úgy tűnik, hogy mindegyikük engedelmeskedett a hajó átfordulása előtt elhangzó utasításnak, és felvették a mentőmellényt. Ezután azonban - talán félelmükben - nem próbáltak kimenekülni, hanem bezsúfolódtak egy harminc főre tervezett kajütbe, ahonnan már egyikük sem tudott kijutni.

A szomorú képről a rettentő nehéz körülmények között dolgozó búvárok  számoltak be, akik a már a tengerfenéken, 73 méter mélyen fekvő hajó belsejét kutatják át. A kutató-mentőknek az elárasztott hajóbelsőben sodródó tárgyakkal, az elakadó oxigénvezetékekkel és a víznyomás által blokkolt ajtókkal is meg kell küzdeniük. 

 Kim Jin-huang, a mentőalakulatok vezetője arról számolt be, hogy egyre lassabban tudnak dolgozni, de a könnyebben elérhető helyeket már mind átkutatták. Ennyi idővel a katasztrófa után már nem számítanak túlélőkre - ez ezer más okon kívül azért is lehetetlen lenne, mivel a hajóból az összes légbuborék elszállt -, de a még hiányzó 115 holttestet egytől-egyig a felszínre akarják hozni. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az óriási nemzeti gyász közepette a hatóságok a szárazföldön is gőzerővel folytatják a vizsgálatokat: Szerdán házkutatást tartott a hajót üzemeltető - és súlyos adósságokkal rendelkező - Csonghedzsin Marine cég központjában, valamint a vele kapcsolatban álló vállalkozásoknál. 

A komp legénységének 22 túlélője közül - érdekes, közülük csak heten maradtak a hajón - már kilenc embert őrizetbe vettek. Őket gondatlansággal, valamint a mentéssel és a segítségnyújtással kapcsolatos szabályok megsértésével vádolják.