Putyin újabb bizalmasaira mértek csapást

2014.04.28. 16:56 Módosítva: 2014.04.28. 19:48

Néhány tucat, más források szerint mintegy kétszáz Moszkva-barát aktivista botokkal, baseballütőkkel, láncokkal rátámadt az Ukrajna egységéért tüntetőkre Donyeckben, írja az MTI. Többen megsérültek, miután az oroszbarátok mindenkit ütöttek, akit utolértek, a rendezvényt biztosító rendőrök pedig szemtanúk szerint tétlenül nézték a történteket.

A megyei közigazgatási hivatal szerint legalább 14-en megsérültek, többeket kórházba kellett szállítani. A sérültek között van a Zerkalo Nyegyeli ukrán hetilap tudósítója. Ő azt mondta:  a békés tüntetők nagyjából ezer fős menetének végén haladt, amikor váratlanul rájuk rontottak. Őt kövekkel találták el, két helyen sérült meg a fején.

A támadók többsége maszkokkal takarta el az arcát. A felvonulók futva menekültek, többen a házak belső udvaraiban próbáltak menedéket találni. Egy másik sérült arról beszélt, hogy professzionális módon támadtak rá: előbb a lábát ütötték, hogy mozgásképtelenné tegyék, majd miután a földre esett, a fejére mértek csapást, egyenesen a halántékára.

A rendőrökön néhányan felháborodva megpróbálták számon kérni, hogy miért nem tesznek semmit, de ők nem válaszoltak. Egy, a helyszínen készült videofelvételen füstbombák robbanását látni, és lövések hangja is hallható.

Újabb szankciók

Hét olyan orosz személy és tizenhét vállalat ellen vezettek be újabb amerikai szankciókat, akik a Fehér Ház állítása szerint Vlagyimir Putyin elnök belső köréhez tartoznak, írja a BBC. Köztük van Igor Szecsin, a Rosznyefty olajvállalat vezetője, és Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának elnöke ellen.

Ha az amerikai szankciókkal Putyin bizalmasait akarták sújtani, akkor nem meglepő, hogy a kibővített listára Igor Szecsin is felkerült. Putyin alatt hosszú ideig az elnöki adminisztráció helyettes vezetője volt, majd amikor Putyin 2008-ban négy évre – két elnöki ciklusa között – kormányfővé vált, akkor követte őt a kormányba, megkapva a miniszterelnök helyettesének posztját. Szecsin – aki portugál nyelvtudását a hadseregben, és a külső elhárításban (GRU) tolmácsként Angolában és Mozambikban kamatoztatta – Szentpétervárról ismerte Putyint, akivel a polgármesteri hivatalban dolgozott együtt a kilencvenes évek első felében.

Szecsin – aki Mihail Hodorkovszkij szerint a Jukosz olajvállalat elleni leszámolás egyik levezénylője volt – fontos szerepet játszott az orosz olajipari szektorban az állami Rosznyefty igazgatótanácsának vezetőjeként. (A Kínába irányuló orosz olajexportot biztosító Rosznyefty a Jukosz értékes darabjait kapta meg 2003 után.) Szecsin Putyin elnöki székbe való visszatérése után formálisan távozott a kormányból.

Közben diplomáciai források szerint az uniós tagállamok képviselői arról állapodtak meg hétfői brüsszeli zárt ülésükön, hogy az ukrajnai konfliktus miatt további 15 orosz tisztviselőt sújtanak vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal. Az EU Ukrajna szuverenitásának megsértése vagy veszélyeztetése miatt eddig 33 krími és orosz politikus, illetve katonai vezető ellen rendelt el ilyen célzott büntetőintézkedést, írja az MTI.

Az AP hírügynökség úgy tudja, sem Washington, sem Brüsszel nem tervezi további kényszerítő intézkedések bejelentését a héten, habár Obama megemlítette, hogy a kulcsfontosságú orosz iparágakat érintő szankciókat készenlétben tartják, arra az esetre, ha az ukrajnai helyzet tovább romlana.

Oroszország ukrán csapaterősítést lát

Oroszország szerint 11 ezer ukrán katonát, 160 harckocsit, 230 páncélost és 150 tüzérségi eszközt vezényeltek a délkeleti országrészbe, és ez aggodalomra ad okot. Szerintük sokszorosan meghaladják a helyi lakosok önvédelmi erejét, és akár egész városokat rombolhatnak le. Azt is írják, hogy ez a genfi megállapodás végrehajtását is megkérdőjelezi, habár éppen Moszkva vont össze 40 ezer katonát az ukrán határ közelében, és hadgyakorlatba is kezdett a múlt héten. Az orosz vezetés szerint ugyanakkor az Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által április 17-én aláírt megállapodás nem korlátozza a csapatmozgásokat a saját területén.

A hétfőn Észtországba érkezett százötven amerikai katona után Washington nem vezényel újabb amerikai katonákat Lengyelországba és a balti államokba, írja a dpa német hírügynökség. Az amerikai csapatok előreláthatólag az év végéig maradnak átmeneti állomáshelyükön, de a négy ország politikusai már most a misszió meghosszabbítását szeretnék. Lengyelország kifejezetten azt szeretné, hogy akár tízezer amerikai katona is állomásozzon hosszabb távon az országban.

Hátblaőtték Harkov polgármesterét

Hennagyij Kernesz harkovi polgármester ellen merényletet követtek, jelentette az ukrán UNIAN hírügynökség. Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő pedig utasítást adott a merénylet körülményeinek azonnali feltárására.

A polgármestert hátba lőtték egy Dragunov mesterlövészpuskával. A lövés az UNIAN forrásai szerint a tüdején és a máján is áthatolt. A politikust kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak rajta végre, állapota súlyos, de nem életveszélyes.  • Hírek
  • Hírek