Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Éppen kivégezték volna, amikor szívrohamot kapott

2014.04.30. 05:58

Vénájának szétrepedése miatt leállították egy halálraítélt kivégzését kedden az egyesült államokbeli Oklahoma államban, majd a férfi szívrohamban meghalt - írja az MTI.

A balul  végződött ítélet-végrehajtás miatt 14 nappal elhalasztották a kivégzését egy olyan halálraítéltnek az államban, aki eredetileg mindössze két órával később  kapott volna hasonló méreginjekciót.  

Clayton Lockettnek egy háromkomponensű mérget tartalmazó injekciót készültek beadni. A büntetés-végrehajtás szóvivője szerint a méregösszetevő nem úgy hatott az elítéltre, mint ahogy eltervezték, feltehetőleg szétrepedt a vénája, és az orvos leállíttatta a kivégzést.  Negyven perccel később a férfi szívrohamban meghalt.

Két órával utána végezték volna ki egy másik elítéltet, de a végrehajtást a történtek miatt két héttel elhalasztották.

Oklahomában csaknem 80 évvel ezelőtt hajtottak végre legutóbb kettős kivégzést. Ezúttal többkomponensű mérget készültek használni, mert a méreganyagokat előállító cégek nem szállítanak az Egyesült Államoknak, tudván, hogy kivégzésre használják azokat. Emiatt a kivégzést végrehajtó amerikai államok olyan nem halálos összetevőket vásárolnak, amelyek együtt beadva halálosak. Az oklahomai méreg nyugtatóból, altatószerből és kálium-kloridból áll.