Háromszoros terhet vitt az elsüllyedt komp

2014.04.30. 11:14

A maximális teher háromszorosa volt azon az elsüllyedt dél-koreai kompon a hatóságok szerint – írja az MTI.

Azt még vizsgálják, hogy a túlterhelés okozta-e a katasztrófát. A kompot egy éve átalakították, hogy több rakományt tudjon vinni. Ezt azért tette a tulajdonos hajózási társaság, hogy a teherfuvarozás bevételének növelésével ellensúlyozza a személyszállítás megcsappanó jövedelmét.

Ajóváhagyott átalakítások megfeleltek a biztonsági előírásoknak. A komp kapitánya – aki őrizetben van legénysége nagy részével együtt – vallomásában azt állította, ő előzetesen már többször panaszkodott a hajótársaságnak arra, hogy a hajó ingataggá vált a teherrész kibővítése után, ám a cég semmibe vette figyelmeztetéseit.

A komp 3606 tonna rakományt vitt a katasztrófa idején. Két héttel a katasztrófa után még mindig nem sikerült meglelni 92 utas holttestét. Szerdáig 210 halottat hoztak a felszínre a roncsból. A kompon összesen 476 ember volt, csupán 174-en élték túl a balesetet. A legénységet is tekintve a megmenekültek hányada jóval magasabb: a 29 főből 22 élte túl a katasztrófát. Közülük 15-öt letartóztattak, azokat, akiknek szerepük volt vagy lehetett a komp irányításában. Csak a konyhai személyzet és az utaskísérők nincsenek rács mögött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport