Edit
12 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Tankok és ballisztikus rakéta Moszkvában

K EPA20140430002
2014.04.30. 09:30

Topol-M típusú interkontinentális ballisztikus rakéta és T-90-es tank is feltűnt Moszkvában a győzelem napi parádé próbáján kedden. Hogy a nap jelentőségét megértsük, 69 évet kell visszautaznunk a történelemben.

70 éve ért véget Európában a második világháború. Napra pontosan mostanában: 1945. április 25-én az amerikai és a szovjet csapatok találkoztak az Elbánál. Április 30-án a Berlint ostromló szovjet erők elfoglalták a Reichstagot, Hitler öngyilkos lett. Május 8-án a III. Birodalom kapitulált, a német haderő feltétel nélkül letette a fegyvert. Május 9-én a szovjet hadsereg elérte Prágát, ezzel az európai hadszíntéren a második világháború véget ért.

Nagy Honvédő Háború vége

Oroszországban tehát május kilencedikével ért véget a Nagy Honvédő Háború („a szovjet népek harca a fasiszta agresszorok ellen 1941 és 1945 között”). Moszkvában ilyenkor évről évre katonai díszszemlét tartanak, amely az Oroszország Hangja szerint „nemcsak a menetoszlopok tökéletes pontosságával nyűgözi le a közönséget, hanem élő zenei kísérettel is”.

Az ember izgul is, meg felelősséget és büszkeséget is érez. Különösen, amikor felcsendül a „Szent Háború” című dal melódiája. Azt hiszem, ezt az érzést minden orosz tapasztalja, mert mindannyiunkban él a háború emléke, rokonaink emléke, akik életüket áldozták a háborúban. Ez rendkívül erős érzéseket szül, erőt ad további életünkhöz

mondta a tavalyi díszszemlén Valerij Halilov altábornagy, akinek van összehasonlítási alapja: 1967 óta vesz részt katonai díszszemléken a a Vörös téren, amikor még a Szuvorov Katonai Iskola növendéke volt.