Iván
22 °C
39 °C

Zavarossá vált, ki is a líbiai kormányfő

2014.05.04. 23:56

Heves viták és többször félbeszakított parlamenti ülés iktatták be Líbia új miniszterelnökének Ahmed Majtíkot, írja az MTI. A házelnök egyik helyettese, Száleh al-Makzún jelentette be, hogy Majtík az új miniszterelnök, 121 szavazattal, bár ezt a számot több képviselő kétségbe vonta, mivel korábban azt jelentették be, hogy Majtíknak csak 113 szavazata jött össze a minimálisan szükséges 120 helyett.

Száleh al-Makzún mindenesetre felkérte Majtíkot, hogy két héten belül alakítsa meg a kormányát, aztán pedig Majtík a tévékamerák előtt le is tette a hivatali esküt.

A líbiai parlament első helyettese, Ezzedin al-Avámi, a líbiai parlament első helyettese viszont vasárnap késő este közbeszólt: közzétett egy levelet a kormány honlapján, amely szerint a választás mégis érvénytelen, mert Majtík nem szerzett annyi szavazatot, amennyit kellett volna. Ezzedin al-Avámi levele szerint a két hete lemondott ideiglenes miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni marad hivatalban mindaddig, amíg szabályosan sikerül megválasztani utódját.

A líbiai parlament kedd óta próbálja megválasztani Abdalláh asz-Száni utódát. Kedden félbe kellett szakítani a szavazást, miután az egyik, eredménytelenül szereplő jelölt fegyveresei megrohanták a parlamentet, és lövöldözni kezdtek az épületben.