Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most gratulált Orbánnak Obama

2014.05.06. 17:44

Az amerikai elnök, Barack Obama levélben gratulált Orbánnak a választási győzelemhez, ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa foglalta össze az MTI-nek.

Obama a levelében azt írta, hogy az USA és Magyarország szövetsége egyrészt a NATO-szövetségesi partnerségen, valamint az egységes és szabad Európa felépítéséért az elmúlt két évtizedben végzett közös erőfeszítéseken alapul.

Óvatosan figyelmeztet

Obama szerint fontos, hogy az USA és Európa közösen áll ki a demokratikus elvekért. Szerinte ahogyan Ukrajnával a jogállamiság, az átláthatóság, az egyéni szabadságjogok, valamint a fékek és egyensúlyok rendszerének tiszteletben tartásán dolgozunk, úgy a saját országunkban is elkötelezettnek kell maradnunk ezen eszmények iránt.

Obama reméli, hogy Orbán arra fogja használni a megbízatását, hogy újólag elkötelezze magát Magyarország demokratikus örökségének építése mellett. Obama biztosította Orbánt, hogy az USA védelmezi a közös biztonságot, írja az MTI.

 A Fehér Ház honlapján nem érhető el a levél összefoglalója.

Április végén telefonon beszélt az amerikai alelnök, Joe Biden és Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar miniszterelnök sajtósa szerint az amerikai alelnök akkor gratulált a választási győzelemhez, az amerikai közlemény szerint viszont erről nem volt szó kettejük közt.