Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Újabb lányokat raboltak el Nigériában

2014.05.06. 17:38

Újabb nyolc diáklányt raboltak el a Boko Haram iszlamista szervezet fegyveresei Nigéria északi részén, miközben a tekintélyes al-Azhar iszlám intézet és az ENSZ is elítélte a csoportot, és az általa korábban elrabolt mintegy 223 fiatal lány szabadon engedését követelte kedden (273 lányt raboltak el, 50-en megszöktek).

Helyi lakosok elmondása szerint a Boko Haram fegyveresei házról házra átkutatták az északi Borno szövetségi államban található Warabe települést, és nyolc, 12 és 15 év közötti lányt hurcoltak magukkal – írja az MTI. Nigériai sajtójelentések arról is beszámoltak, hogy a Boko Haram a rendőrség és a hadsereg több ellenőrzőpontját is megtámadta a nigériai-kameruni határ környékén.

A Nigéria északi részén 2009 óta lázadást folytató szervezet hétfőn ismerte el, hogy tagjai a múlt hónapban elraboltak több mint kétszáz diáklányt Borno államban. Abubakar Sekau, a szervezet vezetője bejelentette: rabszolgaként fogják kezelni, eladják és házasságra kényszerítik a diáklányokat.

A kairói al-Azhar, amely a szunnita iszlám legtekintélyesebb vallási intézménye (és az azonos nevű egyetem fenntartója) keddi közleményében azt írta, hogy a Boko Haram cselekedetei „teljes mértékben ellentmondanak az iszlám tanításainak és a toleranciára vonatkozó elveinek”. Az al-Azhar egyúttal a lányok azonnali szabadon engedésére szólította fel a Boko Haramot.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője pedig azt mondta, hogy a lányok esetleges eladása emberiesség elleni bűncselekménynek minősülne, és szintén az elrabolt diákok azonnali szabadon bocsátását követelte.

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) 2009 óta egyre véresebb lázadóharcot vív az északkeleti és középső országrészben, amely során már ezrek haltak meg. A szervezet iszlám államot akar megteremteni az afrikai ország északi, muzulmán többségű felén, és a saría (muzulmán vallási jog) radikális változatának bevezetését, valamint a nyugati behatások teljes kizárását akarja elérni.