Orsolya
9 °C
21 °C

Orbán az akácügyről is beszélt Barrosóval

2014.05.07. 21:11

Az energiabiztonság kérdése és a magyar akác ügye is téma volt Orbán Viktor és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökeének szerda esti berlini tárgyalásán, közölte Szijjártó Péter.  A Miniszterelnökség külgazdasági államtitkára azt mondta:

A miniszterelnök kegyelmet kért a magyar akácoknak, és José Manuel Barroso ezt meg is adta.

Az akácügyet a fidesz EP-képviselője, Glattfelder Béla kezdte. Május 3-án azt mondta: meg kell akadályozni, hogy az Európai Bizottság elrendelje az erdészetekben és a faiparban dolgozóknak, valamint a méhészeknek is munkát adó magyar akác visszaszorítását vagy kiirtását.

Az MSZP erre válaszul azt közölte: egyetlen európai testület sem akarja korlátozni a fehér akác termesztését, azaz a Fidesz ostobaságán kívül senki nem veszélyezteti a magyar akácot. Az MSZP szerint az Európai Unió tagállamainak csak nyilatkozniuk kell arról, milyen körülmények között akarják visszaszorítani a más növények kárára terjeszkedő invazív fajokat. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormánynak egy éve van arra, hogy kialakítsa az akáccal kapcsolatos álláspontját, amit az Európai Unió tiszteletben fog tartani, sőt azt fogja támogatni közösségi forrásokból, amit a kormány helyesnek gondol.

Szijjártó Péter azt mondta: Orbán és Barroso a Magyarország és az Európai Bizottság közötti kapcsolatokat kölcsönösen jónak nevezte. Magyarország folyamatosan konzultál az Európai Bizottsággal, a felmerülő vitákat pedig tárgyalás útján rendezik.

A megbeszélésen fontos téma volt az energiabiztonság kérdése. Orbán Viktor világossá tette: Magyarország mély aggodalommal tekint Európa energiabiztonsági helyzetére, ezért a jelenleginél erősebb, közös energiapolitikát szorgalmazott José Manuel Barrosónál.

Orbán Viktor szerda este érkezett Berlinbe. Csütörtökön felszólal a WDR német regionális közszolgálati műsorszóró társaság Europa Forum című konferenciáján. Itt előadást tart mások mellett Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso is. A magyar miniszterelnök csütörtök délután megbeszélést folytat Angela Merkellel is.