16:00, December 04. ÉLŐ
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

A meghódított Krímben ünnepel Putyin

2014.05.09. 13:53 Módosítva: 2014.05.09. 14:06

Nem sokáig tartott, hogy az orosz elnök megjelenjen az Oroszországhoz március 17-én csatlakozott Krím félszigeten. Vlagyimir Putyin jobb alkalmat nem is találhatott volna a látogatásra, mint a II. világháború európai befejezését jelentő május 9-i ünnepséget, ahová az elnök egyenesen a Vörös téren tartott katonai felvonulásról érkezett.

A terület elcsatolását Ukrajna nem fogadja el, illegitimnek tartva a népszavazást, amely az orosz fegyverek és a Moszkva által támogatott, meglepően jól szervezett és jól felfegyverzett helyi önvédelmi erők árnyékában zajlott le. A Krímben történteket Washington és Brüsszel is katonai agresszióként ítélte el – Kína kissé óvatosabban fogalmazott, de szintén nem nézte jó szemmel a terület átcsatolását, amelyhez hasonlóra Európában a II. világháború óta nem volt példa.

Szevasztopol megérdemli az ünneplést

Függetlenül attól, mit is gondolunk Putyinról, Sztálinról meg a szovjetek második világháborús szerepéről, nem szabad elfelejteni, hogy Szevasztopol a II. világháború egyik legsúlyosabb ostromát állta ki 1941-42-ben. A német és a román csapatok a Krím legyűrése során extrém eszközöket is bevetettek, így például a valaha volt legnagyobb löveget, a 800 milliméter űrméretű Nehéz Gusztávot. Gusztáv erejét érzékelteti, hogy egyszer 30 kilométer távolságból lőtt szét egy lőszerraktárt, aminek 10 méter vastag betonfalai voltak és 30 méterrel a tenger alá rejtették. A krími harcok brutalistását jelzi, hogy egy kőfejtő járataiban rejtőző szovjet egység ellen a németek mérges gázt is bevetettek - erre amúgy a háború során még Sztálingrád ostromnál sem került sor.

Putyin a helyszínen az 1965 óta rendszeresen megtartott katonai parádét nézi végig, amelyen a szárazföldi és légi bemutató mellett a fekete-tengeri orosz flotta néhány hajója is részt vesz.

Normandiába is megy Putyin

A Krím és Kelet-Ukrajna körüli fejlemények ellenére az orosz elnök nyáron minden valószínűség szerint együtt ünnepli majd meg a szövetségesek normandiai partraszállásának 70. évfordulóját. Putyin szóvivője csütörtökön erősítette meg, hogy az orosz elnök francia kollégájának meghívására utazik el a franciaországi ünnepi megemlékezésre. Francois Hollande korábban elmondta: lehetnek ugyan nézeteltéréseik az orosz elnökkel, de Putyin szívesen látott vendég lesz. „Én személy szerint sosem felejtem el, hogy a II. világháborúban az orosz nép milliói vesztették életüket” – mondta Hollande.  • Hírek
  • Hírek