Majdnem összeütközött egy svéd Boeing egy orosz kémrepülővel

2014.05.09. 22:52 Módosítva: 2014.05.09. 22:53

Majdnem összeütközött egy svéd polgári repülő egy orosz katonai kémrepülővel nem messze Malmőtől, március 3-án. Az esetről csak most tájékoztatták a sajtót a svéd repülésügyi hatóságok.

A SAS skandináv légitársaság Stockholmból Rómába tartó Boeing 737-ese 132 utassal a fedélzetén majdnem összeütközött egy Il-20 Coot típusú orosz kémrepülővel. A két gép a Reuters szerint 90 méterre volt egymástól, amikor a 737-es pilótái észrevették, hogy egy nagy, szürkére festett, jelzés nélküli gép van a közelükben.

Ilyushin Il-20M (1)
Fotó: Wikimedia Commons

És, hogy mit keresett az orosz gép Malmö közelében, bár nemzetközi vizek felett? Hát a NATO irányítórendszereit és radarjait igyekszik megzavarni, most, hogy a balti államokban és Lengyelországban a szokásosnál is több NATO-gép tartózkodik egy hadgyakorlatra hivatkozva, de kimondottan az ukrajnai helyzetre válaszul.

Ráadásul nem ez az első eset, hogy orosz gépek tűnnek fel Skandináviában vagy a balti államok felett: tavaly pár orosz vadászgép és két kémrepülőgép Svédország közelében azt gyakorolta, hogy milyen lenne egy éjszakai invázió légi támogatása. Az orosz vadászgépek pedig elég rendszeresen tévednek a balti államok légterébe, hogy ezzel is teszteljék a NATO reakcióidejét.  • Hírek
  • Árfolyam