Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Héber neonáciknak nevezte a zsidó telepeseket Ámosz Oz

2014.05.11. 15:43

Politikai vihart kavart Izraelben Ámosz Oz világhírű írónak a fiatal radikális zsidó telepesekről szóló kijelentése, amelyben héber neonáciknak nevezte őket. Ámosz Oz pénteken Tel-Avivban a 75. születésnapját ünnepelte egy kulturális eseményen, ahol azokat a honfitársait bírálta élesen, akik engedély nélkül alakítanak ki telepeket Ciszjordániában - jelentette az izraeli sajtóra hivatkozva az MTI:

Palesztin államban hisz

A Nobel-esélyesnek tartott, 1939-ben született izraeli író 2010-ben Budapesten járt a könyvfesztiválon, az origónak adott interjújában akkor azt mondta, hogy "az izraeliek és palesztinok drámájában nincs rossz vagy jó. Két jogos igény összeütközése okozza a tragédiánkat. Azt gondolom, egy ilyen tragédiának két vége lehet. Shakespeare-i, amikor valamelyik oldal igazsága győzedelmeskedik, de mindenki meghal; vagy csehovi, amikor a szereplők csalódottan és megkeseredve, de élnek. Nem hiszek a hepiendben; a két állam - izraeli és palesztin - egymás melletti létezésében hiszek".

Az író elítélte a zsidó szélsőségesek arab tulajdon elleni támadásait is.

A szörny szemébe kell néznünk és nevén kell őt neveznünk. Olyanná akartunk válni, mint a többi nép. Reméltük, hogy eljön a nap, amikor lesz héber tolvaj és lesz héber szajha. Most már vannak héber neonáci csoportok is

- mondta az író, aki úgy fogalmazott, nem lát különbséget ezek között a csoportok és az európai neonácik között, talán csak annyit, hogy Izraelben ezek az emberek nacionalista képviselők támogatását is bírják.

Jobboldali politikusok élesen bírálták kijelentései miatt az írót. "Az ilyen összehasonlítások a holokauszt lealacsonyításához vezetnek" - mondta a Jediót Ahronót című lap szerint Uri Ariel lakásügyi miniszter, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű párt tagja a kormányban. A politikus úgy fogalmazott, nem lehet a "nácikat - akiknek minden törekvésük más népek kiirtása volt a faji felsőbbrendűség nevében - összehasonlítani olyan emberekkel, akik graffitiket fújnak és autókerekeket szúrnak ki".