Vilhelmina
10 °C
21 °C

27 milliárdot kap Ciprus Törökországtól

2014.05.12. 16:23

Törökország összesen 90 millió eurót (27 milliárd forintot) kell, hogy fizessen Ciprusnak a sziget 1974-es megszállásakor, és az azóta elkövetett jogsértések miatt. Az összegből harmincmillió euró az eltűnt személyek hozzátartozóinak jár kártérítésként, a többi hatvan pedig a sziget észak-keleti részén, a Karpas-félszigeten élők szenvedései miatt. Az összeget a ciprusi kormánynak kell szétosztania, de az Európa Tanács (ehhez a szervezethez tartozik a strasbourgi bíróság) fogja felügyelni ezt a folyamatot. A törökök jogsértéseit már 2001-ben megállapította a bíróság, de az anyagi kérdésekről csak most döntött.

Az első ilyen ügy

A bíróság elutasította ciprus kérését, hogy egy külön ítéletben mondja ki a törökök ingatlanokkal kapcsolatos jogsértéseit, de csak azért, mert ez a bíróság szerint már az eredeti, 2001-es ítéltből is következik. A bíróság már 2001-ben is hangsúlyozta, hogy a törökök folyamatosan megsértik az elüldözött emberek jogait azzal, hogy nem adják vissza nekik az ingatlanjaikat. Ciprus azt kérte a bíróságtól, hogy ezt ismét mondják ki, de erre a testület szerint nem volt szükség, mert már az előző ítéletből is következik.

Az ügy nagyon nagy jelentőségű volt a strasbourgi bíróság 55 éves gyakorlatában, mert ez az első államok közötti ügy (a bíróság előtt túlnyomó részt magánemberek, vagy szervezetek perelnek be országokat), amelyben „igazságos elégtételt” kért egy állam a másiktól. A strasbourgi bíróság előtt 1994-ben indított pert Ciprus, 2001-ben született meg egy szűkített ítélet – ebben állapította meg a bíróság, hogy Törökország megsérti a ciprusiak jogait – és most dőltek el az anyagi kérdések. Összesen tehát húsz éven át folyt az eljárás.

Törökország azután szállta meg Ciprus egy részét, hogy Görögország magához akarta csatolni a szigetet. A törökök ezt megakadályozták és létrehoztak egy olyan államot, amit rajtuk kívül senki sem ismer el: az Észak-ciprusi Török Köztársaságot. A megszállás során rengeteg kegyetlenség történt és majdnem kétszázezer embert üldöztek el az otthonukból a törökök.

A kegyetlenkedésekről, a megszállásról és az ügy jelentőségéről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.