Bizalmatlansági indítvány a Ponta-kormány ellen

2014.05.13. 12:31

Bizalmatlansági indítványt terjesztettek be a román ellenzéki pártok kedden Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kormánya ellen - közölte az MTI. A több mint két éve tisztségben lévő, harmadik kabinetjét vezető Victor Ponta kabinetje kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban, így nem kell tartania attól, hogy megbuktatják.

Visszavonulna

Victor Ponta egy hónapja a Facebookon üzente meg, hogy visszavonulna. A miniszterelnökre hatalmas nyomás nehezedik pártja részéről, hogy induljon a novemberi államfő-választáson, de ő többször is azt mondta, hogy túl fiatalnak tartja magát a tisztséghez. "Novemberben, miután megnyerjük ezt azt utolsó, sorsdöntő csatát elégedett lehetek azzal, amit elértem. És akkor szeretném átadni a helyem a politikában a fiataloknak, olyanoknak, akiket kevésbé viselt meg az utóbbi évek szörnyű politikai rendszere" - írta a Facebookon.

A román ellenzék rendszerint nem a kormányváltás reményében, hanem a nagy médiaérdeklődés közepette megrendezendő parlamenti vita kiprovokálása érdekében terjeszt be bizalmatlansági indítványt. A PNL által kezdeményezett indítványt a parlament két házának 573 tagjából 225 képviselő és szenátor írta alá, köztük a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL), az újonnan alakult Népi Mozgalom Párt (PMP), a Polgári Erő (FC), és a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) törvényhozói.

Az "Állítsátok meg a korrupt, demagóg és hazug Ponta-3 kormányt" címmel megszövegezett kezdeményezés főleg amiatt bírálja a kormányt, hogy nem léptette életbe a választási kampányában ígért gazdaságserkentő intézkedéseket: nem csökkentette öt százalékkal a munkáltató által befizetendő tb-járulékot, és nem tette adómentessé a cégek visszaforgatott nyereségét.

A PNL úgy időzítette régóta beharangozott bizalmatlanági indítványát, hogy megvitatására az európai parlamenti és időközi parlamenti választási kampány célegyenesében, jövő héten kerüljön sor. A honatyák azonban vakációt szavaztak meg maguknak, hogy választókerületeikben vehessenek részt a kampányban, így a román média arra számít, hogy a házbizottság a május 25-i választások utánra halasztja a bizalmatlansági indítvány vitáját és szavazását.  • Hírek
  • Hírek