Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Kiakadt a lengyel kormányfő is Orbán szavain

2014.05.13. 20:40

Donald Tusk lengyel miniszterelnök keddi, Ukrajnával foglalkozó varsói sajtóértekezletén kitért Orbán Viktor kormányfő szombati parlamenti beiktatási beszédében elhangzott, a határokon túl élő magyarok autonómiájáról szóló kijelentésére, és azt szerencsétlennek minősítette.

A magyar miniszterelnök beiktatási beszédében azt mondta, hogy a Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia. Mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete.

A lengyel miniszterelnök szerint Orbán Viktor szavai nem a megfelelő helyen és nem a megfelelő időben hangzottak el. Tusk azt mondta, hogy hamarosan találkozik Orbánnal Pozsonyban, a globális biztonsági konferencián, ahol ezt a véleményét nyíltan is el fogja mondani, ha

el is rontja a hangulatot.

 „Ma, amikor tanúi vagyunk Ukrajna szétbontásának, az ország szétszakítására irányuló kísérletnek, egy ilyen kijelentés aggodalmat kelthet“ –  mondta a lengyel politikus, viszont megérti Orbán Viktor Magyarország határain kívül élő honfitársai iránti aggodalmát. De egyidejűleg arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy

ne támogassuk a szakadárok Oroszország által támogatott akcióit, amelyek egyértelmű célja az ukrán állam szétbontása.  

Az Index munkatársának helyszíni riportja szerint több Donyeckben élő ukrán kiakadt Orbán Viktor kijelentésein, Kijev pedig magyarázatot kért a magyar nagykövettől, ezért az ukrán külügy be is kérette.