Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Egy tonna mérgezett kutyahús került piacra Kínában

2014.05.14. 10:16

Tizenegy embert ítéltek egytől hét évig terjedő börtönbüntetésre a közép-kínai Hunan tartományban, mert szándékosan kutyákat mérgeztek meg, húsukat pedig értékesítették - írja a kínai médiára hivatkozva az MTI.

A társaság 2013 elejétől körülbelül ezer kutyát ejtett el mérgezett nyilakkal. A helyi rendőrség 12 tonna fagyasztott kutyahúst foglalt le tőlük még tavaly decemberben, de állítólag mindössze körülbelül tucatnyi állat húsa került piacra. A szakértők megállapították, hogy a kutyák megmérgezéséhez olyan szert használtak, amely nagyobb koncentrációban emberekre is veszélyes.

Kínában az ország több részén hagyományok kötődnek a kutyahús fogyasztásához, másutt csupán az ételek változatosságát szolgálja. Az utóbbi években a kínai állatvédők mind többet és mind hangosabban tiltakoznak a hagyomány ellen. A kínai törvények egyelőre nem tiltják a kutyahús fogyasztását, az aktivisták ezért jogi korlátozást, az állatokat védő, húsuk értékesítését tiltó törvényi szankciókat kezdeményeztek.

Kínában nemrég jelentették be, hogy az új kínai büntető törvénykönyv tervezete szerint börtönt kockáztat nem csak az, aki elejti a védett állatot, hanem az is, aki megvásárolja vagy húsát elfogyasztja.

Kutyaevő fesztivál is van Kínában

A nyári napéjegyenlőség napján tartják a dél-kínai Yulinban azt a kutyaevő fesztivált, amire minden évben tízezrek látogatnak el. A fesztiválra ezrével érkeznek szűk ketrecekben a napok óta élelem és víz nélkül tengedő kutyák, akiket haláluk előtt még meg is vernek. A fesztivál évek óta az állatvédők célpontjává vált, a hatóságok azonban a tiltakozások ellenére nem tiltják be azt.