Kompbaleset: vádat emeltek a kapitány ellen

2014.05.15. 21:11

Gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat csütörtökön az egy hónapja elsüllyedt dél-koreai komphajó kapitánya és a legénység három tagja ellen. Az ügyészség szerint a 69 éves kapitány, Ri Dzsun Szok és a komp legénységének három tagja elhagyta a süllyedő hajót, miközben arra kérte az utasokat - zömében középiskolásokat -, hogy maradjanak a hajókabinokban, írja az MTI. Az ügyészség szerint a parti őrség hajói az elsők között mentették meg őket. Elmarasztó ítélet esetén életfogytig tartó börtönbüntetés vár rájuk.

A Sewol komphajó április 16-án süllyedt el, több mint 470 emberrel, köztük négynapos tanulmányi kiránduláson lévő 325 középiskolással. 281-en meghaltak, további 23 embert eltűntként tartanak nyilván. A baleset napján 172 utast sikerült kimenteni a hajóról. Ez volt Dél-Korea történelmének legsúlyosabb tengeri balesete. Egy hónapja folyik a kutatás az eltűntek után, százhúsz búvár vesz részt benne.

A baleset legvalószínűbb oka egy hirtelen irányváltás volt a szakértői vizsgálatok egyelőre nem végleges következtetése szerint. (Bár korábban közölték, hogy nem a hirtelen irányváltás okozta a balestet, most mégis ezt valószínűsítik.) A hajó egy szűk csatornán haladt át Dzsindo szigeténél, eközben éles (15 fokos) fordulatot tett, majd felborult, és elsüllyedt - közölte a rendőrség és az ügyészség csütörtökön.

Az oldalára billent jármű egyrészt rakománya miatt, másrészt azért sem tudta visszanyerni az egyensúlyát, mert hiányzott a ballasztvíz a tartályaiból - tették hozzá.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport