Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Látott már éles lőszerrel a kézben nyilatkozó választási elnököt?

2014.05.15. 13:28

A Donyecki Népköztársaság (DNK) választási bizottsági vezetője legutóbb csokornyakkendőben jelent meg a világ előtt, amint bejelentette az új donyecki államot, majd keményen beszólt Kijevnek.

Érdekes volt, hogy a harcos politikust két nappal később egy parkban láttuk viszont, viseltes ruhákban, egyedül. Néhány kérdést tettünk fel neki az új államával kapcsolatban, de nem csak a szükségszerű orosz csatlakozásról szóló válasza volt meglepő, amivel ellent mondott a választás előtti szavaiknak. Szokatlan volt az is, hogy Roman Ljagin beszéd közben egy éles géppisztolylövedékkel játszott szórakozottan. 

Kijev parlamenti választást rendez május 25-én. A régió ukrán kormányzója, Szergej Taruta a sajtónak is hangsúlyozta, hogy nem törődnek a szakadárok által kikiáltott állammal, itt is lesz választás. Hogy próbálják megakadályozni ezt?

Nem tudom, Taruta hogy képzeli a választást, ha minden szavazókörzetet a Donyecki Népköztársaság emberei ellenőriznek. Kijevnek nincs is kapcsolata a helyi választási bizottságok vezetőivel, elképzelni nem tudom, hogy lehetne így megrendezni az eseményt. A kormány korábban a népszavazás megakadályozásáról is beszélt, de ahogy látható volt, megtartottuk. Iskolákban, kórházakban voltak a szavazóhelyiségek, ami azt mutatja, hogy a Donyecki Népköztársaságot valóban támogatja a társadalom.

A DNK által hirdetett kiemelkedő, 70 százalékos részvétellel szemben állítólag jó, ha 20-30 százaléknyian szavaztak.

Ez hazugság. Mindenhol hosszú sorok voltak, 12-kor már a választók fele szavazott. Nagy áttörést jelentett a népszavazás. Taruta amúgy csak blöfföl, hiszen a kormány képviselői nem voltak jelen a választási bizottságokban.

Oroszország eddig nem ismerte el a népköztársaságot. Nem tartják ezt aggasztónak a jövőjükre nézve?

A referendumot megtartottuk, úgyhogy a legfontosabb tény, hogy ez már nem Ukrajna. A napokban pedig újabb érdekes események várhatók, majd mindenki meglátja.

Putyin a krími népszavazás után nem sokkal már üdvözölte az új országot. Itt ez nem történt meg.

Lehet, hogy Oroszország nem számított arra, hogy ilyen sikeres lesz a népszavazás. Most a népköztársaság felszólította az ukrán hadsereget a távozásra. Szóval Oroszországnak nincs más választása, mint elismerni az új országot. Nincsenek kétségeink, ez hamarosan be fog következni.

Igaz, hogy már meg is keresték Oroszországot a csatlakozási szándékukkal?

Az orosz csatlakozás az egyetlen logikus és adekvát lépés, amit tehetünk. Donbasz régió Oroszország segítsége nélkül gazdaságilag életképtelen. Szóval nincs más választásunk, mint Oroszország.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!