Keresztény nőket robbantottak fel Nigériában

2014.05.20. 23:26
Újra elérhette Jos városát a Boko Haram. A többségében keresztény városban a buszpályaudvar és a piac között robbantottak fel száznál is több embert, főleg asszonyokat.

Két pokolgép robbant a nigériai Jos városának egy forgalmas, központi részén kedden, a merényletben a legújabb híradások szerint már 118 ember vesztette életét.

A bombákat egy teherautóba és egy kisbuszba rejtették ismeretlenek a város üzleti negyedében, a központi buszpályaudvar és egy forgalmas piac mellett hozták működésbe.

A rendőrség 46 halottról és 45 sebesültről számolt be, de később az országos válságkezelő ügynökség már 118 megtalált holttestről adott ki jelentést. Az áldozatok végleges száma ennél is nagyobb lehet - mondták -, mert a romok alatt többen is lehetnek. A helyi hatóságok korábban azt közölték, hogy az áldozatok többsége nő. A nigériai média kórházi források alapján egyenesen kétszáz halálos áldozatról számolt be.

A Reuters riportere legalább 10 nél több felismerhetetlenségi összeégetth holttestett látott, Googluck Jonathan nigériai elnök szerint a merénylet "kegyetlen és gonosz" volt.

A 900 ezres Jos Nigéria középső részén, az ország muszlim többségű északi és keresztény többségű déli részének határán fekszik. BárJosban legutóbb 2010-ben történt jelentős terrorcselekmény - egy 80 áldozatot követelő robbantás -, a környező régiókban a Boko Haram radikális iszlamista terrorszervezet gyakran követ el merényleteket.

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) a közelmúltban azzal keltett nemzetközi figyelmet, hogy elrabolt több mint 200 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A saría radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló szervezet egyre kiterjedtebb terrorkampányt folytat Nigéria észak részén, csak az elmúlt hetekben 300-an, idén pedig több mint kétezren haltak meg.

Nigéria már egy éve rendkívüli állapotot hirdetett az érintett területeken, amit a parlament kedden fél évvel meghosszabbított, de azzal a feltétellel, hogy Goodluck Jonathan elnök több forrást bocsát a hadsereg rendelkezésére és javítja a fegyveres erők tagjainak életkörülményeit.

Megfigyelők szerint a Boko Haram megfékezését ugyanis egyebek mellett az is akadályozza, hogy a nigériai hadsereg mind felszerelését, mint morálját tekintve gyengébb a terrorszervezetnél.

Ezzel párhuzamosan kedden nigériai diplomaták kezdeményezték az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, hogy a Boko Haramot vegyék fel azon szervezetek listájára, amelyek ellen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz való kötődésük miatt globális szankciók - egyebek mellett fegyverembargó és vagyonbefagyasztás - vannak érvényben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport