TEK: Elkezdték a magyar fogoly kiszabadítását

2014.05.20. 08:05

Megkezdtük a műveletet a magyar fogoly kiszabadításáért – mondta a TEK főigazgatója kedden az M1 Ma reggel című műsorában. Az MTI szerint Hajdu János elmondta: elérte a térséget, és kedd hajnalban megkezdte a műveletet a Terrorelhárítási Központ speciális egysége, amely a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett magyar férfi segítségére indult.

Hajdu szerint a magyar férfi vélhetően továbbra is jó állapotban van. Hogy a férfi kiszabadítása órákba, napokba vagy hónapokba telik-e, és egyáltalán sikeres lesz-e az akció, azt a főigazgató nem akarta megjósolni, annyit mondott: a TEK a helyszínen és Budapesten is mindent megtesz azért, hogy biztonságba helyezzék a férfit.

Rossz helyre tévedt

A TEK hétfő délután közölte, hogy ismeretlen fegyveresek foglyul ejtettek egy magyar férfit Ukrajnában, és a TEK speciális egysége a helyszínre utazott. Hozzátették, hogy a műveletet irányító törzs összeült a központban, és felvette a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal, valamint folyamatosan konzultál a Külügyminisztériummal.

Hajdu János hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: a foglyul ejtett magyar férfi egy ukrajnai cégnél dolgozik. A magyar útlevéllel rendelkező férfi magyar rendszámú gépkocsijával közlekedve a munkáját végezte, amikor a válságövezetbe, „rossz helyre tévedt”. Ezért nem klasszikus túszejtésként kezelik a helyzetet, és egyelőre senki nem kért semmit azért, hogy a férfit szabadon engedjék.

Hajdu elmondta: nem a férfi családjától, hanem operatív úton jutottak ahhoz az információhoz, hogy egy fegyveres csoport megállította és azóta is fogva tartja a magyar állampolgárt.