Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Öngyilkosok lettek, hogy koporsóban temessék el őket

2014.05.28. 15:22

Sajtóértesülés szerint a koporsós temetés tilalmának közelgő bevezetése miatt követett el öngyilkosságot több idős ember a kelet-kínai Ancsing városban - írja az MTI.

A Beijing News című lap hozzátartozókra írva azt írta, hogy hat idős ember is azért vetett véget életének a közelmúltban, mert június 1-je után már nem kérhet koporsós temetést, csak hamvasztásost.

A kelet-kínai Anhuj tartományban Ancsing egyike annak a két városnak, ahol - még e hónap végéig - engedélyezett a koporsós temetkezés. Az urnás temetkezések ösztönzése ellenére a múlt év végén a 80 százalékos tartományi átlaggal szemben az Ancsingban elhunytaknak csak a 11 százalékát hamvasztották.

A helyi hatóságok jogszabályt fogadtak el a koporsós temetés tilalmáról, ugyanakkor fokozatos és rugalmas bevezetést ígértek, például nem kobozzák el a már előre megvásárolt koporsókat, az azokat önként visszaadókat pedig kártalanítják.

Kínában nagy hagyománya van az ősök tiszteletének, ami rendszerint megköveteli a holtak földbe temetését és síremlék állítását. A koporsós temetkezés elleni hadjáratban egyes önkormányzatok az elmúlt években odáig mentek, hogy sírköveket romboltak le az urnás temetkezésre "ösztönzés" céljából. A túlnépesedett Kínában a szűkös földterületek kímélése végett akarják visszaszorítani a koporsós temetéseket.