Szíszi lehet az egyiptomi elnök

000 Par7892517
2014.05.29. 06:36 Módosítva: 2014.05.29. 06:38

Abdel-Fattáh esz-Szíszi, a hadsereg volt főparancsnoka lehet a győztese az egyiptomi elnökválasztásnak. Az igazságügyi forrásokból származó előzetes adatok szerint Szíszi a szavazatok 91,8 százalékát, míg a baloldali Hamdín Szabbáhi pedig 3,4 százalékát szerezte meg. Az érvénytelen szavazatok arányát 4,8 százalékra becsülték.

A fővárosban Szíszi hívei tűzijátékokat gyújtottak, zászlókat lengettek és dudáltak. Az első hírek egyes források szerint a szavazókörök feléből, más források szerint azonban csak jóval kisebb részéből származó adatok alapján jelentek meg szerda éjjel. A kairói Tahrír téren mintegy ezerfős ünneplő tömeg, a főváros más részein kisebb csoportok gyűltek össze.

A volt hadseregparancsnok kampánystábja a jelölt 91 százalékosnál is nagyobb győzelmét vetítette előre saját mérései alapján.

A háromnapos szavazáson az arra jogosult csaknem 54 millió állampolgár 44,4 százaléka járult az urnákhoz. Ez jóval kevesebb a Szíszi által remélt 40 - más források szerint 45 - millió leadott szavazatnál és az általa célul kitűzött 80 százalékos részvételi aránynál. Több mint hét százalékkal elmarad a legutóbbi elnökválasztás részvételi arányától is. 2012-ben a szavazópolgárok 52 százaléka vett részt a voksoláson és választotta meg a tavaly - az akkor még Szíszi vezette hadsereg által - megbuktatott Mohamed Murszit.

A szavazópolgárok körében uralkodó apátia miatt egy nappal meghosszabbított voksolás harmadik, és egyben utolsó napján is kevesen járultak az urnákhoz szerdán. Az alacsony részvétel legitimációs gondot jelenthet Szíszinek, és veszélybe sodorhatja a hadsereg nemrég leköszönt főparancsnoka körüli kampánygépezet és a kormányközeli média által sugallt képet, miszerint a nép a fegyveres erők mögött állt, amikor megbuktatták Murszit, az ország első, demokratikus úton megválasztott elnökét.

A köznyelvben csak tábornagyként emlegetett Szíszitől sokan az elmúlt három évet jellemző politikai és közbiztonsági káosz orvoslását remélik, míg ellenfele, a baloldali Hamdín Szabbáhi hívei éppen azt értékelik, hogy jelöltjük független a biztonsági erőktől.

Az elnökválasztás hivatalos eredménye június 5-én várható.  • Hírek
  • Bankszámla