Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hősök mellé temették Jaruzelskit

2014.05.30. 18:34 Módosítva: 2014.05.30. 18:34

Varsóban pénteken katonai tiszteletadás mellett eltemették az életének 91. évében, vasárnap elhunyt Wojciech Jaruzelski tábornokot, korábbi államfőt – írja az MTI.

A Lengyel Népköztársaság utolsó vezetője, az 1981-es lengyelországi hadiállapot kihirdetője, volt pártfőtitkár, miniszterelnök, nemzetvédelmi miniszter hamvait a Powazki lengyel nemzeti sírkert katonai temetőjében helyezték végső nyugalomra.

Jaruzelski sírjánál a gyászbeszédet Aleksander Kwasniewski volt államfő mondta. Hangsúlyozta: egy olyan vezetőt búcsúztatnak, aki "a legnehezebb időkben képes volt felelősséget vállalni egy válságban lévő országért, és őszinte meggyőződéssel a kisebbik rosszat választotta, megvédve bennünket a külső intervenciótól vagy egy belső, testvérgyilkos összecsapástól".

A temetésen több mint ezren gyűltek össze, a néhai tábornok hívei és ellenfelei egyaránt. Sokan virágokat és mécseseket helyeztek el a sírnál. Néhány száz tüntető transzparensekkel és hangos füttyszóval, kiabálással fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy az általuk árulónak tartott volt kommunista vezetőt a leghíresebb lengyel temetőben, katonai tiszteletadás mellett állami temetésben részesítették. A tüntetőket rendőrkordonnal választották el a gyászmenettől. A tiltakozás ellenére a temetés rendben zajlott le.

Előzőleg Józef Guzdek tábori püspök gyászmisét mutatott be Jaruzelski lelki üdvéért a varsói helyőrségi templomban, mely előtt mintegy százan transzparensekkel, kommunistaellenes jelszavakkal, füttyel, kiabálással fejezték ki nemtetszésüket az egyházi szertartás ellen. Jaruzelski, aki gyerekkorában vallásos nevelésben részesült és katolikus gimnáziumba járt, a kommunista Lengyelországban nem hívőnek, élete utolsó éveiben pedig agnosztikusnak vallotta magát, de halála előtt meggyónt, megáldozott, és felvette a betegek kenetét. Az egyházi szertartást a család kérte.

A gyászmisén részt vettek a demokratikus Lengyelország eddigi elnökei, Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski és a jelenlegi államfő, Bronislaw Komorowski, valamint Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter is. Komorowski beszédet is mondott, amelyben kiemelte Jaruzelski fontos szerepét az 1989-es rendszerváltásban.

Jaruzelski halála után háborús veteránok és volt politikai foglyok, egykori bajtársai kérték az államfőtől, hogy a néhai tábornokot a Powazki nemzeti sírkertben temessék el. Ezt kérte a család is, és ez volt Jaruzelski kívánsága is, aki lánya szavai szerint egész életében elsősorban katonának tartotta magát, és második világháborús bajtársai mellett akart nyugodni.