Judit
3 °C
7 °C

Dzsihádista férfi gyilkolhatott a brüsszeli zsidómúzeumnál

2014.06.01. 09:48 Módosítva: 2014-06-01 12:00:05
 Egy biztonsági kamera felvétele a lövöldözőről:
000 Par7894853
Fotó: Federal Police / AFP

A dél-franciaországi Marseille-ben letartóztatták a brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én történt, négy halálos áldozatot követelő merénylet egy gyanúsítottját - jelentette vasárnap az AFP-re hivatkozva az MTI.

Az észak-franciaországi Roubaix-ben lakó, 29 éves, francia állampolgárságú férfit akkor tartóztatták le, amikor Amszterdamból Marseille-be érkezett busszal, táskájában találtak egy Kalasnyikovot és egy pisztolyt lőszerekkel. Ezenkívül volt nála egy GoPro típusú kiskamera, és egy olyan sapka, amely hasonló a tettes által viselthez a múzeum környéki biztonsági kamerák felvételei alapján.

Az elfogott Mehdi Nemmouche a gyanú szerint 2013-ban járt Szíriában dzsihádista felkelőknél, ami miatt szerepel a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) nyilvántartásában. A rendőrség pénteken fogta el a gyanúsítottat, és átadta a DGSI-nek, amely gyilkosságért, gyilkossági kísérletért és terrorszervezethez tartozásért őrizetbe vette. Őrizetben tartása 96 óra hosszáig lehetséges a francia törvények szerint, illetve 144 óráig, ha a nyomozók úgy ítélik meg, hogy terrortámadás közvetlen veszélye áll fenn.

Korábbi belga sajtóértesülések szerint a brüsszeli zsidómúzeumnál délután négy óra előtt pár perccel egy Audi állt meg a parkoló autók mellett, majd az utas és a vezető is kiszállt. A sofőr két táskát tett a földre, majd tüzelni kezdett a járókelőkre, ezután pedig visszaült az autóba és elhajtott. Az utas sorsáról egyelőre semmit sem tudni.

Teljesen véletlenül a közelben tartózkodott Didier Reynders belga külügyminiszter is, aki a beszámoló szerint maga is szemtanúja volt a merényletnek. "Hallottam a lövéseket, levetettem magam a földre, ahol több test is hevert" - számolt be a történtekről a sajtónak a politikus, aki később a Twitteren azt írta: megrázták a zsidó múzeumnál történt gyilkosságok, gondol az áldozatokra, akiket a saját szemével látott a helyszínen, és együtt érez családtagjaikkal.

A belga belügyminiszter szintén a közelben tartózkodott, és úgy nyilatkozott, minden arra utal, hogy antiszemita támadás történt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?