Dzsihádista férfi gyilkolhatott a brüsszeli zsidómúzeumnál

2014.06.01. 09:48 Módosítva: 2014.06.01. 12:00
 Egy biztonsági kamera felvétele a lövöldözőről:
000 Par7894853
Fotó: Federal Police / AFP

A dél-franciaországi Marseille-ben letartóztatták a brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én történt, négy halálos áldozatot követelő merénylet egy gyanúsítottját - jelentette vasárnap az AFP-re hivatkozva az MTI.

Az észak-franciaországi Roubaix-ben lakó, 29 éves, francia állampolgárságú férfit akkor tartóztatták le, amikor Amszterdamból Marseille-be érkezett busszal, táskájában találtak egy Kalasnyikovot és egy pisztolyt lőszerekkel. Ezenkívül volt nála egy GoPro típusú kiskamera, és egy olyan sapka, amely hasonló a tettes által viselthez a múzeum környéki biztonsági kamerák felvételei alapján.

Az elfogott Mehdi Nemmouche a gyanú szerint 2013-ban járt Szíriában dzsihádista felkelőknél, ami miatt szerepel a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) nyilvántartásában. A rendőrség pénteken fogta el a gyanúsítottat, és átadta a DGSI-nek, amely gyilkosságért, gyilkossági kísérletért és terrorszervezethez tartozásért őrizetbe vette. Őrizetben tartása 96 óra hosszáig lehetséges a francia törvények szerint, illetve 144 óráig, ha a nyomozók úgy ítélik meg, hogy terrortámadás közvetlen veszélye áll fenn.

Korábbi belga sajtóértesülések szerint a brüsszeli zsidómúzeumnál délután négy óra előtt pár perccel egy Audi állt meg a parkoló autók mellett, majd az utas és a vezető is kiszállt. A sofőr két táskát tett a földre, majd tüzelni kezdett a járókelőkre, ezután pedig visszaült az autóba és elhajtott. Az utas sorsáról egyelőre semmit sem tudni.

Teljesen véletlenül a közelben tartózkodott Didier Reynders belga külügyminiszter is, aki a beszámoló szerint maga is szemtanúja volt a merényletnek. "Hallottam a lövéseket, levetettem magam a földre, ahol több test is hevert" - számolt be a történtekről a sajtónak a politikus, aki később a Twitteren azt írta: megrázták a zsidó múzeumnál történt gyilkosságok, gondol az áldozatokra, akiket a saját szemével látott a helyszínen, és együtt érez családtagjaikkal.

A belga belügyminiszter szintén a közelben tartózkodott, és úgy nyilatkozott, minden arra utal, hogy antiszemita támadás történt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport