Tünde
11 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Egykori gerillából lett elnök Salvadorban

2014.06.02. 06:34

Beiktatták hivatalába vasárnap Sánchez Cerén elnököt Salvadorban. Ez az első alkalom, hogy az országot egykori kormányellenes gerilla vezeti – írja az MTI.

Az elnökválasztás második fordulójában, márciusban Cerén – a kormányzó Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) jelöltjeként – kis különbséggel (a szavazatok 50,11 százalékát megszerezve), de legyőzte jobboldali ellenfelét, Norman Quijánót (49,89 százalék).

A nyolcvanas években Cerén még az amerikai vezetés támogatását is élvező salvadori kormányzat ellen harcolt az FMLN tagjaként. A szervezet azt követően alakult párttá, hogy 1992-ben békét kötött a kormánnyal. A 12 éves fegyveres konfliktusnak 76 ezer halálos áldozata volt.

Az FMLN ugyan már az előző elnökválasztást is megnyerte 2009-ben, de Mauricio Funes személyében akkor még olyan jelölt került hatalomra, aki a gerillaháborúban személyesen nem vett részt.

Sánchez Cerén hatalomra kerülésével Salvador az ötödik olyan ország Latin-Amerikában, amelyben volt gerillák kormányoznak. Kubát, Uruguayt, Brazíliát és Nicaraguát is egykori felkelők irányítják jelenleg.