Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katonákat ölhetett a Boko Haram

2014.06.02. 06:45

Helyi sajtójelentések szerint feltehetően katonák voltak a célpontjai annak a pokolgépes merényletnek, amelyet Nigéria északkeleti részében követtek el vasárnap este. Az áldozatok számáról eltérőek a beszámolók, egyes jelentések szerint 14-en haltak meg, mások szerint a halálos áldozatok száma a 60-at is eléri – írja az MTI.

A támadást a Boko Haram terrorszervezetnek tulajdonítják, amely nagyon aktív a térségben: az elmúlt hónapban a szerrvezet által elkövetett bombázások a BBC szerint legalább 200 embert öltek meg. A csoport célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén.

A helyiek éppen egy focimeccset néztek a tévében, amikor a pokolgép felrobbant. A feltevések szerint a nézők között sok katona volt, a közelben van ugyanis az a laktanya, ahol a Boko Haram elleni fellépésre külön kiképzett egység is állomásozik. Egyes beszámolók szerint a kameruni határ közelében fekvő Mubi városban végrehajtott támadás egy bordélyházban is szedett áldozatokat.

Egy rendőrségi szóvivő szerint 14-en estek áldozatul, a sebesültek száma 12. Egy másik illetékes 40 halottról beszélt, de a sajtó értesülései szerint az áldozatok tényleges száma eléri a hatvanat is. 

A Boko Haram egyelőre nem vállalta magára a merényletet. A szervezet egyik leglátványosabb akciója több mint 200 diáklány elrablása volt április közepén. Az éles nemzetközi tiltakozás ellenére a túszok nagy részét a Boko Haram még mindig fogva tartja.

Egy támadó már az előző hétvégén is futballszurkolók ellen tervezett robbantásos merényletet, de az autójában szállított pokolgép útközben felrobbant és három embert megölt.