Piroska
3 °C
4 °C

Katonákat ölhetett a Boko Haram

2014.06.02. 06:45

Helyi sajtójelentések szerint feltehetően katonák voltak a célpontjai annak a pokolgépes merényletnek, amelyet Nigéria északkeleti részében követtek el vasárnap este. Az áldozatok számáról eltérőek a beszámolók, egyes jelentések szerint 14-en haltak meg, mások szerint a halálos áldozatok száma a 60-at is eléri – írja az MTI.

A támadást a Boko Haram terrorszervezetnek tulajdonítják, amely nagyon aktív a térségben: az elmúlt hónapban a szerrvezet által elkövetett bombázások a BBC szerint legalább 200 embert öltek meg. A csoport célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén.

A helyiek éppen egy focimeccset néztek a tévében, amikor a pokolgép felrobbant. A feltevések szerint a nézők között sok katona volt, a közelben van ugyanis az a laktanya, ahol a Boko Haram elleni fellépésre külön kiképzett egység is állomásozik. Egyes beszámolók szerint a kameruni határ közelében fekvő Mubi városban végrehajtott támadás egy bordélyházban is szedett áldozatokat.

Egy rendőrségi szóvivő szerint 14-en estek áldozatul, a sebesültek száma 12. Egy másik illetékes 40 halottról beszélt, de a sajtó értesülései szerint az áldozatok tényleges száma eléri a hatvanat is. 

A Boko Haram egyelőre nem vállalta magára a merényletet. A szervezet egyik leglátványosabb akciója több mint 200 diáklány elrablása volt április közepén. Az éles nemzetközi tiltakozás ellenére a túszok nagy részét a Boko Haram még mindig fogva tartja.

Egy támadó már az előző hétvégén is futballszurkolók ellen tervezett robbantásos merényletet, de az autójában szállított pokolgép útközben felrobbant és három embert megölt.