Olivér
4 °C
8 °C

Köztársaságot követelnek a tüntetők Spanyolországban

2014.06.03. 00:21

Spanyolország államformájának megváltoztatásáért tüntettek több ezren Madridban hétfő este, azt követően, hogy I. János Károly király bejelentette: úgy döntött, lemond a trónról. A fővárosban és más városokban azért vonultak utcára az emberek, hogy a köztársaság bevezetését, illetve az ezt célzó népszavazás kiírását követeljék.

I. János Károly spanyol király aláírja lemondó nyilatkozatát
I. János Károly spanyol király aláírja lemondó nyilatkozatát

A megmozdulásokat baloldali, valamint zöld szervezetek kezdeményezték. Az akció miatt a rendőrség 300 méteres körben megakadályozta a királyi palota megközelítését. A tüntetők úgy vélik, a királyság elavult államformává vált Spanyolország számára, és ideje, hogy az ország demokratikus jellegét köztársaságként emeljék ki.

A demonstrálók méltatták ugyanakkor I. János Károly érdemeit, különösen a Francisco Franco tábornok diktatúráját felváltó átmeneti időszakban játszott szerepét. "Nem kell már király, népszavazás kell" - hirdette az egyik felirat, míg egy másik szerint "Királyi átmenet kell - király nélkül".

I. János Károly király hétfő reggel jelentette be, hogy egészségügyi állapotára tekintettel lemond trónjáról. A miniszterelnök bejelentette: keddre rendkívüli miniszteri értekezletet hív össze, amelyen megvitatják, milyen alkotmányos következményekkel jár a király döntése. Egyben reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az örökösödési folyamat mielőbb lezajlik. I. János Károlyt Fülöp herceg, Asturias hercege követheti a trónon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?