Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Snowden nem kapna francia menedéket

2014.06.03. 10:58

Nem támogatom, de ha a kérdés felvetődik, természetesen megvizsgáljuk

– mondta Manuel Valls francia miniszterelnök egy tévéműsorban arra a kérdésre, hogy mit gondol Edward Snowden esetleges menekültstátuszáról. A téma azért merült fel, mert több mint ötven francia közéleti személyiség petíciót tett közzé a L'Express politikai hetilap honlapján, amelyben franciaországi menedékjogot követelnek az Oroszországba szökött amerikai informatikusnak, írja az MTI.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési programját leleplező Edward Snowden menedékkérelmének kérdése a francia miniszterelnök szerint egyébként nem aktuális.

Snowden orosz ideiglenes menedékjoga július végén jár le, mondta el a volt NSA-alkalmazott egy brazil tévének vasárnap. A petíció többek között tartalmazza, hogy: „Franciaországnak, az emberi jogok és a sajtószabadság hazájának, külön kötelessége van Edward Snowdennel szemben, hiszen az alkotmány kimondja, hogy minden olyan embernek, akit a szabadság érdekében meghozott tettéért üldöznek, joga van a menekültstátushoz a köztársaság területén”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?