Erzsébet
1 °C
4 °C

800 halott gyerek a katolikus tömegsírban

2014.06.04. 19:25

Közel 800 újszülött és gyermek csontvázára bukkantak a nyugat-írországi Tuam település egy régi katolikus zárdája közelében -írja az MTI. A zárda 1925 és 1961 között olyan fiatal hajadonokat fogadott be, akik házasságon kívül estek teherbe.

Catherine Corless történész, a döbbenetes lelet felfedezője a helyi szóbeszédek alapján kezdett el kutatni, és így bukkant rá a 796 csontvázra. Az újszülöttek és 8 évesig terjedő korú gyerekeket koporsó vagy sírkő nélkül temették el, gyakran csak belehányták őket a beton víztisztítóba.

A jelek szerint a gyerekek közül sokan alultápláltság, tüdőgyulladás, tuberkulózis vagy bántalmazás miatt vesztették életüket, és a zárda apácái közrejátszottak eltüntésükben. Magát a tömegsírt egyébként már 1975-ben felfedezték, de azt gondolták, hogy az 1840-es évekbeli Nagy Éhínség milliónyi áldozata közül fekszenek benne néhányan.

Corless alapos vizsgálatokat folytatott a múlt század közepén élő embertelen szokásokról: a közösségek annak ellenére kiközösítették a "megesett" lányokat, hogy legtöbbször nemi erőszak következtében fogantak meg. Őket a jelentős állami támogatást élvező zárda fogadta be, de "bűneikért" szolgálóként - és mint kiderült, gyerekeik életével - kellett vezekelniük.

Ciaran Cannon gyerek- és ifjúságügyi miniszter az Irish Times beszámolója alapján vizsgálatot "fontolgat", de ennyi vélhetően nem lesz elég. Az országban ugyanis óriási a felháborodás, többen Enda Kenny miniszterelnök hivatalos bocsánatkérését követelik.

Írországban szinte nem telik el év anélkül, hogy valami borzalmas ügy ne kerülne napvilágra a katolikus egyház viselt dolgairól, ennek ellenére Írország ma is Európa egyik vezető katolikus országa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?