Auguszta
-7 °C
0 °C

Így szabadult a táliboktól az amerikai katona

2014.06.04. 11:51

A tálibok egy drámai videót tettek közzé arról, ahogy Bowe Bergdahlt, az öt éve foglyul ejtett amerikai katonát átadják átadják az amerikaiaknak. A videón látszik, ahogy az amerikai helikopter leszáll, majd két tálib kíséri egy fehér zászlóval Bergdahlt.

Az amerikai katonák, akik Bergdahlért érkeztek, megmotozzák a férfit, majd odakísérik a helikopterhez. A The Guardian tette közzé a felvételt, a kommentárjuk szerint Bergdahl személyes holmijait tartalmazó nejlonzacskót is elvették tőle és eldobták az amerikai katonák, mielőtt beszálltak volna vele a helikopterbe.

A felvételeken mutatják a szabadulásra váró Bergdahlt, aki nagyon idegesnek tűnik, többször törölgeti a szemét. A kommentár szerint az ötéves fogság alatt némileg megkopott az angoltudása és pastu nyelven kommunikált a fogvatartóival. Ezen a videón látszik a helikopterbe való beszállás, a teljes videó a The Guradian cikkében nézhető meg.

A helikopter kevesebb, mint egy percig tartózkodott a földön. A tálib videó azzal a felirattal zárul, hogy

Don'come back to afghanistan.

A nyelvtani hibás mondat magyarul azt jelenti, hogy „Ne gyere vissza Afganisztánba“. A hírek szerint Bergdahlért cserébe öt afgán milicistát engedtek szabadon Guantánamóról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!