Edit
15 °C
29 °C

Kijevben a hadiállapot bevezetését fontolgatják

2014.06.04. 07:18

Oroszbarát szakadár fegyveresek elfoglalták szerdára virradóra a belügyi csapatok egyik laktanyáját a kelet-ukrajnai Luhanszkban, felsorakoztatták, majd hazaküldték az ott szolgálatot teljesítő katonákat - jelentették ukrán és orosz hírportálok, amelyek szerint a kijevi vezetés a hadiállapot Donyeck és Luhanszk megyei bevezetését fontolgatja. A harcok miatt június végéig bezárt a donyecki reptér.

Olekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán államfő arra utasította a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a hadiállapot bevezetésének lehetőségét Donyeck és Luhanszk megyében, ahol súlyos harcok dúlnak a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán katonák között, írja az MTI.

Az elnöki rendeletet közzétették az elnöki hivatal honlapján is, a dokumentum szerint a fegyveres konfliktus befejezése és emberéletek megkímélése érdekében Andrij Parubijnak, a nemzetbiztonsági tanács titkárának a védelmi és a belügyi tárcával, továbbá a biztonsági szolgálattal és a határőrséggel együtt haladéktalanul meg kell vizsgálnia, hogy szükség van-e hadiállapot bevezetésére ezekben a megyékben.

A szakadárok kedd este kezdték ostromolni a luhanszki belügyi ezredet, mintegy háromszáz fegyveres támadta meg az alakulatot. Az UNIAN hírügynökség szerint a környékbeli házakból nyitottak tüzet a katonákra, gépfegyverekkel, akna- és gránátvetőkkel, illetve golyószórókkal lőtték a laktanyát, az épületek tetejéről pedig mesterlövészek vették célba a katonákat.

Az órákon át tartó ádáz harcok után, szerda hajnalban a katonák megadták magukat. A szakadárok ezután felsorakoztatták a belügyi katonákat a laktanya alakulóterén, és közölték velük, hogy mindenki hazamehet, illetve azok, akiket a nyugat-ukrajnai megyékből soroztak be katonának, Luhanszkban maradhatnak. A harcokban sokan megsebesültek, és vannak halottak is. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség legalább egy halottról tud.

Oorsz és ukrán portálok szerint a Szlovjanszk melletti Szemenyivka településen is kiújultak a harcok, az ukrán légierő újra támadja a faluban megbúvó szakadárok állásait. A lázadók szerint a légicsapások súlyos károkat okoztak.