Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Politikusokat, civileket mészárolt le a Boko Haram

2014.06.04. 21:34

Polgári lakosok tucatjait és helyi politikusokat gyilkoltak meg a Boko Haram nigériai terrorszervezet tagjai az ország északkeleti részén lévő Borno állam négy településén - jelentették szemtanúkra hivatkozva a hírügynökségek szerdán.

A jelentések szerint a szervezet állig felfegyverzett, egyenruhás tagjai terepjárókon hatoltak be Goshe, Attagara, Agapalwa és Aganjara falvakba, ahol házakat romboltak le, és sok lakost meggyilkoltak. Peter Biye, az ottani körzetet képviselő parlamenti honatya az AFP-nek elmondta, hogy a halottak számát egyelőre nem lehet pontosan tudni, írta az MTI.

A lakosok egy része a szomszédos Kamerun irányába menekült. Nehéz információkat szerezni, mert nincs telefonösszeköttetés a megtámadott falvakkal. A képviselő szerint a Boko Haram abban a térségben legalább hét településre tűzte ki zászlaját, azt terjesztve, hogy ezek a helységek az ellenőrzése alatt állnak. Az egyik menekült azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy a mintegy háromszáz házból álló Goshe települést a fegyveresek teljesen elpusztították. Állítása szerint a halottak száma ott a százat is meghaladja.

A hadsereg egységeit útnak indították a térségbe, katonai gépek pedig légitámadást intéztek a Boko Haram állásai ellen, megkísérelve visszaállítani a kormány ellenőrzését abban a körzetben. A Boko Haram szélsőséges szervezet, iszlám állam létrehozásáért harcol, és egyre kiterjedtebb terrorkampányt folytat Nigéria északi részén. Fegyveres támadásai következtében az idén már több mint kétezren haltak meg.

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati tanítás) a közelmúltban azzal keltett nemzetközi felháborodást, hogy elrabolt több mint kétszáz iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. Az éles nemzetközi tiltakozás ellenére a túszok nagy részét a Boko Haram még mindig fogva tartja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?