Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százezren emlékeztek Hongkongban a Tienanmen téri vérengzésre

2014.06.04. 22:01

Tízezrek tolongtak Kína egyetlen hivatalos Tienanmen-megemlékezésén Hong Kongban - írja a BBC. A szervezők szerint 180, a rendezők szerint 100 ezer megemlékezőn - egyben nyilván tiltakozón - csak azért nem gázoltak át tankok, mert az egykori brit gyarmat polgárai az 1997-es visszacsatoláskor megőrizhettek valamennyit szabadságjogaikból.

Gyülekezési jogukkal élve ezért a hong kongiak évről évre meg szoktak emlékezni a többszáz, de talán többezer halottra. Idén a negyedszázados évfordulóra a beszámoló szerint komor, érzelemdús videókkal és zenékkel készültek a szervezők. Azután egyszer csak minden fény kialudt, a jelenlévők pedig mécsesekkel tisztelegtek az ismert áldozatok hangosbemondón felsorolt nevei előtt.

A megemlékezésnek politikai üzenete is volt: felszólították a pekingi kormányt, kérjen bocsánatot az áldozatokért, ne akadályozza a történtek feltárását, és kötelezze el magát a demoratikus reformok mellett.

Közben Pekingben a Tienanmen teret az "ellenforradalmi zendülés" 25. évfordulójára hermetikusan lezárták, a külföldi újságírókat elpaterolták a közelből, az ismert másként gondolkodókat pedig rendőri felügyelet alá helyezték - ennek ellenére valószínűleg ma is készült egy újabb ikonikus kép.

A Tienanmen téri vérengzések évfordulója a tajvani, illetve a japán kormány számára egyaránt jó alkalmat jelentett arra, hogy az emberi jogok betartására szólítsák fel Pekinget, de a Kínával mostanában haragszomrád-viszonyban lévő Vietnam az elmúlt 25 évben először emlékezett meg a békés tüntetések vérbefojtására - természetesen nem