Jenő
-3 °C
6 °C

A főtérre vezényelte, majd lemészárolta az embereket a Boko Haram

2014.06.05. 20:11

A Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet katonának öltözött fegyveresei több tucat civilt mészároltak le Nigéria északkeleti részén, írja az MTI.

A hatóságok szerint az iszlamisták arra szólították fel Bardari település lakóit, hogy gyűljenek össze a főtéren. Ezután tüzet nyitottak az emberekre, közülük legalább negyvenkettőt megöltek. Ezután szomszédos falu házait is felégették.

Ez már a sokadik eset, hogy a Boko Haram fegyveresei magukat katonáknak kiadva követnek el tömeggyilkosságot. Az előző napokban három másik faluban a helyi közösségek vezetői szerint 4-500 embert gyilkoltak le a hadsereg egyenruháját viselő terroristák, miután hasonló módon maguk köré rendelték a lakókat. Más források korábban kétszáz halottról számoltak be.

Ráadásul az említett települések lakói pont a támadás előtti napokban kértek segítséget a hadseregtől, miután úgy hallották, hogy a Boko Haram támadásra készülhet a közelben. Ezért a terroristákról azt hitték, hogy azok az ő védelmükre érkezett katonák.

Az iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram fegyveresei korábban ugyanezt a taktikát alkalmazták - azaz katonáknak adták ki magukat -, amikor elraboltak háromszáz diáklányt. Az éles nemzetközi tiltakozás ellenére a túszok nagy részét a Boko Haram még mindig fogva tartja. A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati tanítás) támadásaiban az idén már több mint kétezren haltak meg.

William Hague brit külügyminiszter bejelentette, hogy a jövő héten Londonban találkozót rendez afrikai és nyugati tisztviselők részvételével, amelynek célja a Boko Haram legyőzése lesz.