Árpád
-2 °C
4 °C

Orbán köszönti az új elnököt Kijevben

2014.06.05. 08:16

Orbán Viktor miniszterelnök képviseli Magyarországot Petro Porosenko megválasztott ukrán államfő szombati beiktatási ünnepségén Kijevben – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön az MTI-t.

Keddig mintegy húsz ország állam-, illetve kormányfője jelezte, hogy elfogadta a meghívást Porosenko beiktatására. Köztük van Joe Biden amerikai alelnök, Bronislaw Komorowski lengyel, Dalia Grybauskaite litván és Didier Burkhalter svájci államfő, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elnöke. A ceremóniára Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem hívták meg, csak az orosz nagykövet, Andrej Vorobjov kapott meghívót. Az Európai Uniót nagy valószínűséggel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke képviseli.

Petro Porosenkót május 25-én választották meg. Ő lesz a független Ukrajna ötödik államfője. Porosenko az első, aki egy választási fordulóban nyerte el az államfői tisztet azáltal, hogy a résztvevők több mint fele rá szavazott.

Orbán ráijesztett Kijevre

A magyar kormányfő a Krím elvesztése és a kelet-ukrajnai szeparatisták mozgolódása miatt területi épségéért aggódó Kijevben kellemetlen meglepetést okozott május közepén, amikor kijelentette, hogy a kárpátaljai magyarokat megilleti az autonómia és a kettős állampolgárság elismerése. Szavait az ukrán vezetés mellett – bekéretve a kijevi magyar nagykövetet – a lengyel államfő is rossz néven vette. Donald Tusk elismerte, hogy a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása fontos cél, ám az Oroszországgal fennálló konfliktus fényében rosszul időzítettnek tartotta a beszédet.

Orbán szerint azonban épp most, Ukrajna újjászerveződése idején kell jeleznie a magyar kormánynak, hogy mit vár az új kijevi vezetéstől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?